Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ

 

Έχω να το λέω. Όποιος απλά διαβάσει, δεν χρειάζεται και να μελετήσει την Ιστορία της Ελλάδος της περιόδου 1821, πριν και μετά την Επανάσταση, έχει στο χέρι έτοιμες απαντήσεις για τι ακολούθησε τις επόμενες δεκαετίες. Εξηγήσεις μασημένη τροφή, μπουκιά κατ' ευθείαν στο στομάχι, για το τι συμβαίνει σήμερα. Ο αποδυτηριάκιας το βουλώνει, αφήνει την Ιστορία να μιλήσει.

Ιούλιος 1827, δηλαδή περισσότερο από 6 χρόνια από την έκρηξη του 21 και η δουλειά δεν έχει καθαρίσει. Φτιάχνεται το “Πρωτόκολλο του Λονδίνου”, μια συμφωνία των 3 μεγάλων δυνάμεων, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, και προβλέπει: Να μεσολαβήσουν στον Σουλτάνο προκειμένου να αναγνωριστεί αυτόνομο κράτος η Ελλάδα, αλλά με την... επικυριαρχία της Τουρκίας. Να εκλέγεται κυβέρνηση ελληνική χωρίς να την επικυρώνει ο Σουλτάνος. Να αποζημιωθούν όσοι Τούρκοι αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Και, βέβαια, να σταματήσουν οι πολεμικές συμπλοκές.

Για τρεις μήνες η Αγγλία με την αναβλητική της πολιτική καθυστερεί την εφαρμογή του “Πρωτοκόλλου”, ενώ ο Κεχαγιαμπέης συνεχίζει να καταστρέφει την Μεσσηνία. Διάβημα ο Κολοκοτρώνης στις Μεγάλες Δυνάμεις, ''Τι κάνετε;''.

Επιτέλους, αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώνεται το Πρωτόκολλο το οποίο αποδέχεται η Ελλάδα. Στα παπάρια τους οι Τούρκοι, αδιαφορούν για τις απειλές που δέχονται επίσημα από τις τρεις δυνάμεις: ''Αν δεν κόψετε την πλάκα θα υποστείτε αντίποινα και θα σας κάνουμε ζημιές όπου σας βρούμε στις θάλασσες''-  με κάτι τέτοια προειδοποιούν τον Σουλτάνο.

Ο πούστικος ρόλος της Αγγλίας συνεχίζεται, με συνέπεια να απειλείται διάσπαση ανάμεσα στις τρεις δυνάμεις. Ο Ιμπράημ σαρώνει στον Μωριά και η Αγγλία “καρφώνει” την Ρωσία. Και εκεί που παίζεται το παιχνίδι, όχι μονάχα διπλωματικό, μπαίνει στο γήπεδο το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Φοβερά πράγματα.

Σα σήμερα 18 Σεπτεμβρίου, το 1827, ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από 12 συνοδικούς μητροπολίτες επισκέφθηκε τον Σουλτάνο και τελετουργικά του παρέδωσε ''Αναφορά Υποταγής 31 οπλαρχηγών της Ρούμελης''. Είπες κάτι;

Μην κατηγοράς το παπαδαριό. Ούτε τον Σουλτάνο, ούτε τους Άγγλους, κανέναν. Αποδυτηριάκια διαβάζεις. Δεν γράφουμε για να κατηγορήσουμε, παρά μόνον να δούμε. Ούτε κανουμεσαμαγτά για να ορίσουμε αντιπάλους. Ο σωστός κυκλοφορεί χωρίς να έχει ανάγκη τον αντίπαλο, τον απέναντι, τον αντίθετο. Είσαι εκτός κόλπου αν ξεχωρίζεις καλούς και κακούς. Όλοι πούστηδες είναι. Ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του.

Το κλείνω. Σούλτανος με κατανόηση ο δικός σου. Αφού τον προσκύνησαν οι ιεράρχες της ορθοδοξίας, τους χάρισε τη ζωή. Δεν είχαν την τύχη του πατριάρχη Γρηγόριου, τον οποίον κρέμασαν τον Απρίλιο του 1821 (φώτο). Αυτοί δεν δήλωσαν υποταγή για να γλυτώσουν το κεφάλι τους, αλλά για το... καλό της Ελλάδος. Δεν μετριώνται πόσοι κερατάδες φέρθηκαν αντεθνικά για το... καλό της Ελλάδος.

 Διαβαστε ακομα:

ΜΑΝΟΣ ΛΟΙΖΟΣ, ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ