ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΜΦΙΔΙΟ

 
Η Εύα του Παραδείσου. Η πρώτη γυναίκα, η πρωτόπλαστη αρνήθηκε να ζήσει δίπλα στον μαλάκα τον Αδάμ, όπως την διέταξε ο Θεός. Μιλάμε πολύ σοβαρά. Και μιλάμε για την Σοφία Λώρεν, την ποθοπλάνταχτη, την γυναικάρα, την μετενσάρκωση της αρχέγονης. Ξανάρθε στον κόσμο το 1934, σα ήμερα 20 Σεπτεμβρίου.


Ο γλυκός, ο μελένιος, ο ερωτικός Σεπτέμβρης. Ο πρώτος μήνας του έτους. Ο γεννήτορας της Σοφίας Λώρεν, της Μπριτζίτ Μπαρντώ (28 Σεπτεμβρίου, επίσης το 1934), των δυο κορυφαίων γυναικών του περασμένου αιώνα, και της συνεχίστρας τους Μόνικα Μπελούτσι (30 Σεπτεμβρίου). Σεπτέμβριο γεννήθηκε και η Γκρέτα Γκάρμπο, στις 18 αυτή (1905- 1990), αλλουνού παπά ευαγγέλιο η εν λόγω.

 

Η Ιταλίδα, Μήδεια και Κλυταιμνήστρα μαζί, η παλιά γυναίκα, με τη φαρδειά λεκάνη, τις βυζάρες, τα καπούλια, τις μπουτάρες. Η άλλη, η Γαλλίδα, η γατούλα, η ευαίσθητη, με το αθώο πρόσωπο, το μικρό κωλαράκι, τις καμπύλες της ενζενύ, είναι η Αντιγόνη και η Αριάδνη, το μοντέλο του θηλυκού μεταπολεμικά. Δύο διαφορετικά καλούπια, της Σοφίας Λώρεν - κρατάει κατ΄ευθείαν από την Εύα - και της Μπριζίτ Μπαρντώ, η πρόταση της εποχής μας.

Δεν υπάρχει το ποια από τις δυο προτιμάς. Μια τέτοια ερώτηση, ένα τέτοιο δίλημμα, είναι ύβρις.

Σοφία Λώρεν. Η χυμώδης και εκρηκτική, δεσπόζει στο κρεβάτι και φωτίζει το σκοτεινό δωμάτιο με την ερωτική της ουσία. Λιοντάρι μ’ όλη την άγρια φύση του βασιλιά των ζώων η ιταλιάνα Σοφία στο χρώμα του σκοτεινού ουρανού είναι το γήινο ξωτικό και μαγεύει τον Άνδρα, αλλά και του υποτάσσεται, έξω από το μυστήριο της, μακριά από τη μήτρα της, κουβαλάει τα μυστικά της ζωής και του θανάτου. Λάφυρο και σκλάβα του κύρη της.

Σοφία Λώρεν. Μέση λεπτή, πόδια μακριά, στήθος μεγάλο. Όχι φουσκωμένη κοιλιά, όχι πεσμένοι γλουτοί. Η αληθινή γυναίκα, μάνα και θυγατέρα, νύφη και νυμφίδιο, καπετάνισσα και παρθένα, ξυπνάει τον σεξουαλικό πόθο, τη γήινη επιθυμία και δεν υπακούει σε κανόνες σχεδιαστών μόδας και σκηνοθετών του σινεμά.

Άσε, Θεέ μου, εγώ δεν είμαι για τον Παράδεισο σου, βρες μια άλλη να την βάλεις στην κορνίζα, αιχμάλωτη δική σου και του Αδάμ.

Διαβαστε ακομα:

ΜΑΝΟΣ ΛΟΙΖΟΣ, ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ