ΑΝ ΚΕΡΔΙΖΕ Ο ΞΕΡΞΗΣ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ...

 

Όλα τα μεγάλα μυαλά της Ευρώπης εδώ και 2.500 χρόνια συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα στη Ναυμαχία της Σαλαμίνος στάθηκε αποφασιστικά κρίσιμο για τον κόσμο. Κέρδισαν οι Έλληνες και η συνέχεια είναι η γνωστή. Αν, όμως, είχε κερδίσει ο στόλος των Περσώ;. Σου λέω την πιο βαρειά κουβέντα. Δεν θα έβρισκε η ανθρωπότητα αυτά τα γεμάτα φως και πολιτισμό χρόνια μετά τη ναυμαχία στα Στενά της Σαλαμίνας.

Δεν θα έπαιζε μπάλα η ελληνική διανόηση. Δεν θα έβγαινε ο στοχασμός, οι μεγάλες φιλοσοφικές αναζητήσεις. Το 480 πριν τον Χριστό, σα σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, έγινε η ναυμαχία κι ακριβώς από τότε άνθισε, πήρε τα επάνω του ο ελληνικός πολιτισμός.

Η παγκόσμια διανόηση της Ευρώπης, του πλανήτη όλου ακούμπησε στην αρχαία Ελλάδα. Μελετούσαν τη γραμματεία των Ελλήνων, όσα είπαν και έγραψαν οι δικοί μας, και πάνω στα γραπτά τους κλαίγανε οι ξένοι.

Αν, όμως, κέρδιζε ο Ξέρξης στη Σαλαμίνα; Ποιος ελληνισμός, ποια Ρώμη, ποια Ευρώπη, ποιος χριστιανισμός. Όλα αυτά θα είχαν πάει περίπατο. Τα πράγματα θα έμπαιναν σ’ άλλο λούκι.
Μήπως θα ήταν καλύτερα να κέρδιζε ο Ξέρξης; Δεν ξέρεις. Λέμε τι προέκυψε μετά το θρίαμβο στα στενά της Σαλαμίνας, νίκη αληθινά μεγάλη και ιστορική, που προήλθε από τη συνεργασία Αθηναίων και Σπαρτιατών.
Λοιπόν. Ένα χρόνο μετά τη Σαλαμίνα, το 479, οι Πέρσες έφαγαν άλλη μια γερή κατραπακιά. Στις Πλαταιές από τους Σπαρτιάτες αυτή τη φορά. Και Αθηναίοι -Σπαρτιάτες μαζί τελείωσαν τους Πέρσες στη Μάχη της Μυκάλης. Του Ξέρξη δεν του έκατσε να εξελιχθεί ο Μέγας Αλέξανδρος στη Δύση
Διαβαστε ακομα:

ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΜΦΙΔΙΟ