ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

 

Δεν το συζητάμε. Βρωμοδουλειά των Άγγλων και των Γάλλων, με τις πρεσβείες τους στο Ναύπλιο, την «πρωτεύουσα» του φρέσκου ελληνικού κράτους, η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου σα σήμερα, το 1831. Σύμφωνοι, παιδί εξουσίας αυτοκρατορικής αυλής ο Κερκυραίος, με τα σημερινά δεδομένα ένας υπερσυντηρητικός πολιτικός, αντιλαϊκός, και αντιμετώπισε με σκληρότητα τους αγωνιστές του 1821, αλλά και τα κοτζαμπάσικα τζάκια που τον αντιπολιτεύονταν.

 

Μια στιγμή. Ένα χάος παρέλαβε ο Καποδίστριας. Δεν υπήρχε τίποτα όρθιο ως οργάνωση κοινωνίας. Δεν λες ότι υπήρξε διάλυση, διότι δεν είχε αρχίσει καν να δομείται κράτος. Κι ένας Καποδίστριας φως φανάρι ήταν εμπόδιο τόσο στους Άγγλους και τους Γάλλους. Το δίδυμο, πέρα από τις δικές τους διαφορές, τα έβρισκε όταν είχαν κοινή επιδίωξη. Κοινά συμφέροντα. Αγγλία και Γαλλία φοβόντουσαν την ρωσική επιρροή στην Ελλάδα λόγω Καποδίστρια, όσο και τους τοπικούς άρχοντες- μια ζωή οι περισσότεροι από δαύτους ήταν στην πραγματικότητα τουρκολάτρες, προσκυνητές των κατακτητών.

 

Ναι, φυλάκισε αντιπολιτευόμενους ο Καποδίστριας. Ακόμα και κοτζάμ Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη έχωσε στο Μπούρτζι του Ναυπλίου. Άλλο που δεν ήθελαν οι Αγγλογάλλοι, να κλιμακώσουν παρασκηνιακά την αντιπαλότητα στον Καποδίστρια. Είναι έγκυρο, ότι ξένοι πράκτορες χρησιμοποίησαν ως όργανά τους τον αδελφό του μπέη της Μάνης Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον Κωνσταντίνο και τον γιο του Γιώργη. «Μίλησε» η μανιάτικη βεντέτα. Μία σου και μία μας.

 

Τη δολοφονία ακολούθησε χειρώτερο κυβερνητικό χάος απ' αυτό που συνάντησε ο κυβερνήτης όταν πρωτόρθε στην πατρίδα. Ανέλαβε μια προσωρινή κυβερνητική επιτροπή με πρόεδρο έναν τίποτα, έναν χάλια, τον Αύγουστο Καποδίστρια, αδελφό του δολοφονημένου.

 

Ο Άγγλος πρεσβευτής ζήτησε να ληφθούν μέτρα πάταξης του ξεσηκωμένου λαού, ακόμα και με τη χρήση όπλων. Η Γαλλία απειλούσε μη γίνει καμία μαλακία και καταδικαστεί ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, ο ένας από τους δύο φονιάδες του κυβερνήτη. Φοβερά πράγματα. Για τέτοιες παρεμβάσεις των ξένων μιλάμε. Ο Ρώσος πρεσβευτής ήταν κατηγορηματικός: «Η Αγγλία εξόπλισε τη χείρα των δολοφόνων του Καποδίστρια».

 

Η κουβέντα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, λίγο πριν πεθάνει: «Ανάθεμα! Ανάθεμα τους Αγγλογάλλους, αυτοί ήταν η αιτία κι εγώ να χάσω τους δικούς μου ανθρώπους και το έθνος να χάσει έναν κυβερνήτη που δεν θα ματαβρεί. Το αίμα του με παιδεύει έως σήμερα».

 

Διαβαστε ακομα:

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ... ΠΡΟΔΟΤΕΣ