ΤΟΝ ΦΑΓΑΝΕ ΜΕ ΠΙΣΤΟΛΑ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΑ

 

Δυο Μαυρομιχαλαίοι, ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος σκότωσαν τον κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Η πολιτική δολοφονία του Κερκυραίου διπλωμάτη, επιφανούς ευρωπαϊκής προσωπικότητας, που είχε αναλάβει να φτιάξει κράτος στη μεταεπαναστατική Ελλάδα, έχει ακόμα και σήμερα τη δική της σημασία. Δεν ήταν απλά μια «εσωτερική υπόθεση» το φονικό το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου, σα σήμερα, το 1831. Όσο, τότε, ο ξένος παράγων είχε κυρίαρχο ρόλο, εμφανή και παρασκηνιακό, στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος, τόσο συνεχίζει να ρυθμίζει τη ζωή μας και σήμερα. Με διαφορετικό στυλ, βέβαια. 

 

Οι δύο δολοφόνοι. Δεύτερος γιος του μπέη της Μάνης Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη ο Γεώργιος, μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Και ποιος δεν ήταν(!) μέλος από τους αγωνιστές του 1821 -έλαβε μέρος σε αρκετές μάχες, προστατευόμενος του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου Ε', ασκούσε καθήκοντα «πρωθυπουργού» μέχρι άφιξη στην πατρίδα του, τον Ιανουάριο του 1828, ο υπουργός εξωτερικών του τσάρου της Ρωσίας. Ο Καποδίστριας.

Ο άλλος δολοφόνος. ο θείος του Γεώργιου Μαυρομιχάλη ο Κωνσταντίνος, αδελφός του Πετρόμπεη, φιλικός κι αυτός, με πλούσια επαναστατική δράση, έμπειρος πειρατής, άτομο δίχως μπέσα.
Και οι δύο, μπάρμπας και ανηψιός, είναι υπό επιτήρηση, διότι είναι δηλωμένοι εχθροί του κυβερνήτη Καποδίστρια. Όπου πάνε τους ακολουθούν δύο φρουροί, άρα απαγορεύονται να μπουν και σε εκκλησία, διότι μέσα στο ιερό χώρο μπορούν να ζητήσουν προστασία και ο νόμος να σηκώσει τα χέρια.

 

Κυριακή πρωί. Ο Καποδίστριας με μικρή συνοδεία αναχωρεί από την οικία του στο Ναύπλιο να πάει στην εκκλησία του αγίου Σπυρίδωνα. Η πουτάνα Αγγλία τον πιέζει να δεχθεί βασιλιά, το ίδιο και η Γαλλία. Ο κυβερνήτης ούτε θέλει να ακούσει για ξένο μονάρχη. Α, έτσι είσαι, μεσιέ Τζώνυ;

 

Ελλάδα τότε είναι η Πελοπόνησος, η Στερεά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, με τις Κυκλάδες. Η δολοφονία του Καποδίστρια άνοιξε το δρόμο να έρθει ο Όθων, ο πρώτος βασιλιάς μας. Τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους.

Γύρω στα 130 μ. πριν την εκκλησία πλησιάζουν τον Καποδίστρια οι δύο υποψήφιοι δολοφόνοι του, τον χαιρετούν με σεβασμό και τον προσπερνούν. Τη στιγμή που είναι έτοιμος να μπει στο ναό ο κυβερνήτης τον αρπάζει από το χέρι ο Κωνσταντίνος και περιστρέφει το σώμα του, ενώ εξ επαφής τον πυροβολεί στο κεφάλι, συγκεκριμένα πίσω από το δεξί αυτί. Λέγεται ότι ο Μαυρομιχάλης, που είχε πολλά προηγούμενα με τον κυβερνήτη, του έκραξε:

 

- Και ‘γώ κακά χερόβολα κι 'συ κακά δεμάτια.

 

Στον πανικό επάνω πλησιάζει ο Γεώργιος και με μαχαίρι καρφώνει τον Καποδίστρια στη βουβωνική χώρα. Πιστόλα ο ένας, μάχαιρα ο άλλος χωσμένη μέχρι 33 εκατοστά προκάλεσε τραύμα ανοίγματος 8,5 εκατοστά, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα.

Ένας κουλός, πιο σωστά ένας μονόχειρας Κρητικός, μπράβος του Καποδίστρια, πυροβόλησε στην πλάτη τον Κωνσταντίνο, ο οποίος προσπάθησε να την κοπανήσει, αλλά τον βούτηξαν κάποιοι με διάθεση να τον λυντσάρουν. Τελικά, τον καθάρισε με μια μόνο μπαλαρμάδα, ένα βόλι, ο στρατηγός Φωτομάρας. Ο άλλος φονιάς, ο Γεώργιος κατάφερε να φθάσει στην γαλλική πρεσβεία, και ζήτησε άσυλο. Ο κόσμος, όμως, είναι αγριεμένος, έτσι οι Γάλλοι παρέδωσαν τον Γεώργιο, ο οποίος επειδή είχε διατελέσει «πρωθυπουργός» δικάστηκε σε ειδικό δικαστήριο. Ποινή εις θάνατον. Εκτελέστηκε σε 13 μέρες(!).
Διαβαστε ακομα:

ΚΥΡΙΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ Η ΕΓΓΟΝΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΩΣ