ΣΤΑ 32 ΚΑΗΚΕ ΑΠΟ ΣΥΦΙΛΗ

 
Ταλαντούχος άνθρωπος να πεθάνει τόσο νέος. Πρόλαβε να γράψει αρκετή μουσική, ήταν εξαιρετικά παραγωγικός. Και ο πιο χαρισματικός χρειάζεται χρόνο, χρόνια για να εξελιχθεί, να προχωρήσει σε φάσεις υψηλώτερης, πιο ώριμης δημιουργίας. Ο Αυστριακός συνθέτης Φρανς Σούμπερτ πέθανε σα σήμερα 19 Νοεμβρίου, το 1828, σχεδόν δυόμισυ μήνες πριν συμπληρώσει τα 32 του χρόνια.

Γιος δασκάλου μουσικής. Πρώτος δάσκαλός του, στη μουσική βέβαια, ο πατέρας του. Στον αιώνα του το παιδί δεν είχε περιθώρια, αλλά ούτε είχε αναπτύξει τάσεις αντίδρασης απέναντι στον πατέρα, όπως σήμερα. Τα παιδιά δεν θέλουν να ακούσουν, δεν θέλουν να μάθουν τίποτα από τον πατέρα τους. Μερίδιο ευθύνης, βέβαια, πέφτει και στους γονείς οι οποίοι δεν έχουν χρόνο να διαθέσουν στα παιδιά τους, αλλά ανεκπαίδευτοι από τους δικούς τους γονείς δεν γνωρίζουν να τους επιβληθούν, να τους κερδίσουν πνευματικά. Στέκει η δικαιολογία ότι οι καιροί σήμερα δεν ευνοούν τη γονική προσέγγιση στο παιδί κι αυτό μεγαλώνει σε κοινωνία δήθεν προστατευτική και υπερασπιστική των... δικαιωμάτων της νεολαίας.

Μαθητής και του Αντόνιο Σαλιέρι ο μικρός Franz Schubert. Ο Ιταλός είναι ο μαυρόψυχος αρχιμουσικός στην αυτοκρατορική αυλή της Βιέννης. Θεούσα ο Σαλιέρι τα έβαλε με τον Θεό επειδή δεν δώρισε ταλέντο στον ίδιον και το σπατάλησε στον αλητάμπουρα Μότσαρτ.

Ο Φρανς κατέληξε κι αυτός δάσκαλος μουσικής, μάλιστα στο ίδιο σχολείο όπου δίδαξε και ο πατέρας του. Μποέμ τύπος. Παράτησε το σχολείο ο Φρανς- Πήτερ κι άρχισε να βγάζει λεφτά παραδίδοντας μαθήματα ιδιαίτερα. Διοργάνωσε τις περίφημες “σουμπερτάδες”, βραδιές όπου έπαιζε πιάνο συνοδεύοντας έναν φίλο του βαρύτονο. Έγραψε συμφωνίες, σονάτες, μουσική δωματίου, όπερες και βέβαια θρησκευτικές λειτουργίες.

Από τι πέθανε; Υπέφερε από σύφιλη, αρρώστια ανίατη τότε. Άλλοι λένε ότι πήγε απ' αυτό το αφροδίσιο νόσημα, άλλοι ότι τον τσάκισε ο τυφοειδής πυρετός.

Διαβαστε ακομα:

ΠΡΩΤΑ Η ΒΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΞ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΟΛΑ Τ' ΑΛΛΑ...