ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΕΠΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΗΣ

 

Απαγορεύεται η κριτική, φτηνή και βαρειά, εύκολη και επιδερμική κριτική, σε θηριώδη, σε τερατώδη άτομα όπως ένα απ' αυτά είναι ο Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι. Είναι αυτός που είναι. Και έγραψε έργα μνημειώδη, κλασικά, που φωτογραφίζουν μια εποχή ενός συγκεκριμένου τόπου. Την τσαρική Ρωσία.

Δεν αναφέρομαι μόνον στα μυθιστορήματα και τα θεατρικά έργα του. Λέω και για τον άνθρωπο. Θα ήταν η έκπληξη της αιωνιότητας ο Τολστόι να έμοιαζε με συνηθισμένο ανθρωπάκο. Η γυναίκα του ήταν κατηγορηματική. Πρόκειται για ανώμαλο! Την κοπανάει στο δάσος και περιμένει να περάσει καμιά πιτσιρίκα.

Ο Τολστόι γεννήθηκε Σεπτέμβριο του 1828 και πέθανε σα σήμερα 20 Νοεμβρίου. Το 1910 έλεγε ότι είναι κακό να κοιμάται ο άνδρας με γυναίκα. Ήταν εραστής αδίστακτος, χωρίς φραγμούς. Γνώρισε την 17χρονη Μαρία όταν εκείνος ήταν στα 34. Μαζί της έκανε 9 παιδιά, τα άλλα, τα νόθα ίσως είναι 14, ίσως περισσότερα, πάντως άγνωστος ο αριθμός τους.

Άτομο κατ' εξοχήν ηθικό. Αναζητούσε την αρετή, τον ενάρετο βίο. Από πλούσια οικογένεια το 'ριξε από ενωρίς στις ασωτίες, όλα μέσα, γυναίκες, γλέντια, χαρτοπαιξίες. Ήθελε να ξεφύγει, όμως. Γι' αυτό πήγε εθελοντής στο μέτωπο της Κριμαίας, αξιωματικός του πυροβολικού. Μίσησε τον πόλεμο. Απελευθερώνει τους μουζίκους, τους δουλοεργάτες της οικογένειάς του κι αυτοί του λένε, “Άσε, καλά είμαστε κι έτσι... ”.

Ο συγγραφέας έφυγε στην Ευρώπη, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Γερμανία. Δεν ταίριαζε στη ρωσική ψυχή του ο δυτικός τρόπος ζωής. Αναζήτησε το νόημα του χριστιανισμού. Ποιος είναι ο Ιησούς, ο Θεός. Έχεις να κάνεις με τεράστιο πράμα, με τον Τολστόι. Γι' αυτό, σου λέω, Αυτούς δεν τους κρίνεις. Εκτός κι αν είσαι της ξεφτύλας, όπως η Εκκλησία που τον αφόρισε.

Είπαμε. Είσαι της πλάκας αν κρίνεις τον ωκεανό και τον ουρανό, τους ανέμους και τις βροχές, να θες να εμποδίσεις τους σεισμούς και τους χειμώνες. Ένα τέτοιο πράμα είναι ο Λέων Τολστόι. Θα του ζητήσεις, λοιπόν, το λόγο γιατί δεν είναι έτσι όπως εσύ τον γουστάρεις; Πάρε δρόμο, ρε. Έγραψε “Πόλεμος και Ειρήνη” και “Άννα Καρένινα” και “Ανάσταση”. Κι ένα σωρό άλλα. Είπαμε. Δεν είπαμε; Αυτός είναι. Έτσι τα έγραψε. Χάρισμα στις χιονισμένες στέπες της ρωσικής γης.

Διαβαστε ακομα:

ΣΤΑ 32 ΚΑΗΚΕ ΑΠΟ ΣΥΦΙΛΗ