ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΑΜΠΙΡΗ
Ξεκινώ με ερώτηση. Το συνηθίζω, άλλωστε. Το βρίσκω βολικό, διότι με βάζει γρήγορα στο ψαχνό και κάνω πιο συμμετοχικό τον αναγνώστη μου.
Το ερώτημα. Ο Μάρκος Σεφερλής είναι δημοσιογράφος. Όχι, θα πεις. Ο Γιώργος Λιάγκας γιατί δηλώνει δημοσιογράφος, όταν κάνει την ίδια δουλειά με τον καραφλό συνάδελφό του.
Μια στιγμή. Το ότι είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών ο Λιάγκας δεν σημαίνει ότι από την τηλεόραση κάνει δημοσιογραφία.
Άλλο είμαι δημοσιογράφος, άλλο δηλώνω δημοσιογράφος και μέλος της Ενώσεως Συντακτών. Κι άλλο κάνω δημοσιογραφία. Κάποιος, δηλαδή, πιθανότατα να ασκεί αληθινά λειτούργημα δημοσιογραφικό και να μην είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Να μη θεωρείται καν δημοσιογράφος.
Διαγράφηκε ένα χρόνο από μέλος της ΕΣΗΕΑ η τηλεπαρουσιάστρια Χριστίνια Λαμπίρη. Επειδή, κατά το κατηγορητήριο, έλαβε μέρος σε διαφήμιση. Φαιδρό. Είναι φαιδρή η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Όπως φαιδρός είναι ο ισχυρισμός της κυρίας Λαμπίρη ότι ασκεί το... δημοσιογραφικό λειτούργημα από το 1992.
Κατ' αρχήν. Γιατί να απαγορεύεται ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος να συμμετέχει σε διαφήμιση. Δεν το καταλαβαίνω. Ένας ηθοποιός που κάνει διαφήμιση διαπράττει κάτι παράνομο, ένα κοινωνικό αδίκημα, ρωτάω.
Γιατί να επιτρέπεται ένας δημοσιογράφος να εκτίθεται σα βουλευτής, να γίνεται πολιτικός και να μην εμφανιστεί σ' ένα διαφημιστικό σποτ. Ο Λιάγκας, όπως ένα σωρό άλλοι δημοσιογράφοι, ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Κάτι άλλο. Γιατί επιτρέπει η ΕΣΗΕΑ ένα μέλος της να παρουσιάζει ένα reality, κάποιο Voice, είναι κι αυτό δημοσιογραφία;
Από πού κι ως πού είναι δημοσιογραφία μια σαχλαμαρίστηκη χαζοχαρούμενη δήθεν κουτσομπολίστικη εκπομπή που παρουσίαζε η κυρία Λαμπίρη. Ούτε είναι δημοσιογραφία το φαινόμενο «δημοσιογράφοι» να ζητάνε από τηλεθεατές να τηλεφωνήσουν, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για να κερδίσουν 500 και χίλια ευρώ.
Διαβάστε ακόμα: