ΓΙΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ

 

Βγήκαν στον αέρα οι νέες, λέει, εκπομπές στα κανάλια. Νέες σαχλαμάρες, που είναι στο γνωστό μοτίβο των δοκιμασμένων παλιών εκπομπών για αργόσχολους. Αυτή είναι η πελατεία. Όχι πως δεν υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι, σκεπτόμενοι και αξιόλογοι, που είναι αργόσχολοι. Το κανάλι, όμως, που ενδιαφέρεται για νούμερα τηλεθέασης απευθύνεται στα νούμερα, τουτέστιν στις μάζες. Στην πλειοψηφία των αργόσχολων, όχι στοχευμένα σε εκείνους που κατά σύστημα θα δουν το δελτίο ειδήσεων και μια καλή ταινία.

Καμιά έκπληξη, λοιπόν, που και οι νέες εκπομπές είναι παλιές. Οι ίδιες μαλακίες. Από τους ίδιους παρουσιαστές για το ίδιο κοινό. Αυτό που αξίζει να παρατηρήσει κανείς είναι η... υψηλή κριτική στη σάχλα. Τι έχεις να πεις γι’ αυτό. Σοβαροί δημοσιογράφοι, αξιόλογες υπογραφές, ασχολούνται... κριτικά με τηλεοπτικές εκπομπές που είναι το απόλυτο τίποτα. Και γράφουν ότι η εκπομπή δεν τους ικανοποίησε. Ότι έλειπε εκείνο και το άλλο. Ότι η εκπομπή κάνει κοιλιά. Ότι μιμείται άλλη εκπομπή. Διαφορά τέτοια.

Λες και έχουν να κάνουν με ένα σοβαρό, ένα κλασικό έργο που ανεβαίνει στο θέατρο και η παράσταση πράγματι προσφέρεται για κριτική. Τέλος πάντων, αξίζει κριτικής. Και ο θεατρόφιλος, ο φιλότεχνος έχει ανάγκη να διαβάσει, να ακούσει την κριτική

Να βγαίνει στον αέρα, όμως, μια εκπομπή με απώτερο στόχο να καταδείξει πόσο γελοία είναι, διότι μόνο έτσι θα πιάσει θεαματικότητες, διότι απευθύνεται σε κόσμο που δεν έχει απαιτήσεις. Που βλέπει τηλεόραση γιατί δεν έχει κάτι άλλο να κάνει Κι εσύ, ο ''τηλεοπτικός κριτικός'' να επισημαίνεις τα στραβά και ανάποδα, ε, αυτό είναι τουλάχιστον σουρεαλιστικό.

Μήπως αυτή η κριτική της πλάκας έχει το νόημα να γίνουν καλύτεροι οι συντελεστές της εκπομπής; Δεν το θέλουν! Μήπως για να αντιληφθούν οι μπάμιες και τα φασόλια που αποτελούν το τηλεοπτικό κοινό μιας τέτοιας εκπομπής περί τίνος πρόκειται; Ούτε στις φακές και στα ρεβύθια τους ενδιαφέρει τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπουν.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ ΣΤΟΝ ΑΠΑΤΕΩΝΑ