ΠΗΡΕ ΤΟ ''ΚΟΛΠΟ'' ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΤΗΣ, ΤΟΝ ΩΝΑΣΗ

 

Παντρεύτηκαν, λέγαμε για χρόνια, με παπά και κουμπάρο. Σήμερα λέμε ότι παντρεύτηκαν και με προγαμιαίο. Με συμβόλαιο, όχι απαραίτητα με δικηγόρους, αρκεί η δουλειά σ' ένα συμβολαιογράφο. Πρόκειται για το περίφημο “προγαμιαίο συμβόλαιο”, στα αγγλικά “Pre-Maritan agreement”. Έτσι κάνουν οι συνετοί άνθρωποι. Γιατί;
Παντρεύεται ο άλλος, κάνει τη μαλακία, και ξέρει ότι παίζει και η πιθανότητα να ντουμπλάρει τη γκέλα του. Να χωρίσει αύριο, δηλαδή. Τι γίνεται μετά αν δεν έχει προνοήσει σχετικώς. Πώς θα μοιραστεί η περιουσία, τι θα γίνει με τα παιδιά. Υπάρχουν κι άλλα θέματα, ανάλογα τι σόι ζευγάρι είναι, με ποια δεδομένα μπήκαν στο παιχνίδι του γάμου.

Παρένθεση. Ούτε μια στάλα αίμα δεν χύθηκε όταν ο Μπραντ Πητ χώρισε την Τζένιφερ Άνιστον. Λόγω προγαμιαίου συμβολαίου. Την εγκατέλειψε, αλλά την αποζημίωσε σύμφωνα με το τι είχε υπογράψει.

Να μείνουμε στον ηθοποιό. Αφού απέκτησαν έξι παιδιά και κάποια χρόνια κοινής ζωής Μπραντ Πητ και Αντζελίνα Τζολύ είπαν να κάνουμε κι ένα γάμο. Με προγαμιαίο, βέβαια. Το οποίο προβλέπει όχι μόνον πού θα πάνε τα λεφτά τους και τα κληρονομικά τους, αλλά υπάρχει και ρήτρα μοιχείας. Αν, δηλαδή, ο ένας από τους δύο απατήσει τον άλλον, θα ''μιλήσει'' το προγαμιαίο. Τι ισχύει, τι έχει συμφωνηθεί.

Όλα μέσα είναι στη ζωή. Και να βαρεθεί ο ένας τον άλλον, και στον έναν να μου γυαλίσει το μάτι άλλο πρόσωπο.

Όταν έκαναν χωριό ο Μπραντ είχε ατομική περιουσία 240 εκ. δολάρια, η Αντζελίνα 185. Σε περίπτωση που χωρίσουν, όπως και συνέβη, όλα τα εκατομμύρια που έχουν κερδίσει όσα χρόνια ήταν ζευγάρι, πάνε στα παιδιά τους. Επίσης, κι αυτό είναι μακάβριο, οι δυο αστέρες του σινεμά έκαναν τη διαθήκη τους, με την οποία προβλέπεται ότι μετά το θάνατό τους τα περισσότερα λεφτά θα πάνε στα παιδιά τους.

Γιατί να μη σαλτάρει ένα παιδί εκατομμυριούχων γονέων με προγαμιαίο που προβλέπει απίστευτα οικονομικά οφέλη στους απογόνους; Ίσως και δύο παιδιά να στήσουν μηχανή, κάτι που να προκαλέσει το διαζύγιο ή και το θάνατο των γονέων. Λέμε. Για να κονομήσουν τα έτοιμα.
Η μακαρίτισσα λαίδη Νταϊάνα είχε χωρίσει τον μαλάκα Κάρολο, διάδοχο παντοτινό της Αγγλίας, αλλά το κορίτσι είχε κονομήσει. Λόγω προγαμιαίου συμβολαίου. Βεβαίως με την αγγλοσαξωνική συνήθεια του pre-marital agreement. Του συμφωνητικού που προβλέπει τι γίνεται η περιουσία των μελλόνυμφων μετά το διαζύγιό τους.
Η Νταϊάνα, λοιπόν, παίρνει διαζύγιο από τον Τσαρλς, χάνει το βασιλικό της τίτλο, αλλά λόγω προγαμιαίου τσέπωσε αποζημίωση 22 εκ. δολαρίων και ένα εισόδημα 600.000 δολαρίων το χρόνο.

Ο Μάικλ Τζάκσον, μακαρίτης κι αυτός, είχε παντρευτεί μια νοσοκόμα, περίεργο, ε; Και γιατί τα έφτιαξε με γυναίκα, και γιατί την παντρεύτηκε. Τέλος πάντων. Στο προγαμιαίο του θρυλικού τραγουδιστή αναφερόταν ότι αυτός, ο σύζυγος δεν θα κοιμόταν με την σύζυγό του, την νοσοκόμα.

Η Αθηνά Ωνάση, εδώ είμαστε, παντρεύτηκε τον Βραζιλιάνο ιππέα Αλβάρο, αλλά σύμφωνα με το προγαμιαίο, όλη της η προσωπική περιουσία είναι κατοχυρωμένη σ' αυτήν, σε περίπτωση που προκύψει διαζύγιο. Που προέκυψε. Γι' αυτό η κόρη της Χριστίνας, κόρης του Ωνάση, κέρδισε τη δίκη από τον προικοθήρα πρώην σύζυγό της, μετά το διαζύγιο τους. Και, μάλιστα, ο Αλβάρο πήρε λιγώτερα απ' όσα ''δικαιούνταν'', πάντα σύμφωνα με το προγαμιαίο, διότι αποδείχθηκε πως κεράτωνε την Αθηνούλα μας.

Με την ευκαιρία. Ο πρώτος Έλληνας που έκανε προγαμιαίο είναι ο Αριστοτέλης Ωνάσης, πριν τα στέφανα με την Τζάκυ Κένεντυ. Επειδή, όμως, οι νόμοι στην Ελλάδα δεν αναγνώριζαν αυτό το κόλπο, λόγω Ωνάση και για πάρτη του η χούντα επιτόπου άλλαξε τη νομοθεσία.

Κι όμως! Μέχρι το 1996 στο σχετικό τεφτέρι που ανοίχθηκε δεν καταχωρήθηκε στην Ελλάδα ούτε ένα προγαμιαίο συμβόλαιο. Μετά άρχισε να φτιάχνεται η σχετική λίστα, όμως είναι απόρρητη και γι' αυτό δεν δημοσιεύεται ποια ζευγάρια, συνήθως με διαφορά ηλικίας(!), παντρεύτηκαν και έχουν καταθέσει προγαμιαίο.


Διαβάστε ακόμα:

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ... ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΗΣ