ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΠΡΕΖΑΚΙΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

Μόνον ένας τύπος σαν τον Τζαν Ουένερ θα μπορούσε να φτιάξει το “Rolling Stone”. Το περιοδικό. Καμιά σχέση με τους “Rolling Stones”. Άλλο, άσχετο πρότζεκτ το αγγλικό ιστορικό ροκ συγκρότημα, άλλο το αμερικάνικο περιοδικό. Το και γαμώ το κάτι άλλο. Αυτό που δεν υπήρχε. Που δεν είναι συνέχεια ή παραλλαγή κάτι άλλου.

Στα 21 του ο Τζαν Ουένερ βγάζει το 1967, σα σήμερα 9 Νοεμβρίου, στο Σαν Φρανσίσκο το πρώτο τεύχος του “Rolling Stone” με εξώφυλλο τον Τζων Λένον. Ο αρχηγός των Μπητλς ντυμένος στο χακί, όπως στην ταινία που έπαιξε How I Won the War. Η χίπικη αντικουλτούρα βρήκε την έκφραση της. Το πρώτο τεύχος τυπώθηκε σε 40.000 και πουλήθηκαν μόλις τα 6.000.

Ο Jann Wenner είχε πει ''Ήμουνα 21 ετών, άφραγκος, και δεν μπορούσα να βρω μια κανονική δουλειά. Να, γιατί γεννήθηκε το περιοδικό''. Το οποίο αρχικά ξεκίνησε μουσικό, αλλά σύντομα είχε ρεπορτάζ για κάθε θέμα που προωθούσε την επιθετική και διανοουμενίστικη ποπ φυσιογνωμία του. Τα έχωνε στα ίσα σε όποιον δεν κάπνιζε χόρτο και δεν ήξερε ποιήματα των μπήτικ. Ατού το γράψιμο, όχι κυριλάτο, όχι οικογενειακό, όχι παραδοσιακό, όμως απίστευτα καλογραμμένο, και με στυλ.

Ήθελε να δοκιμάσει όλα τα ναρκωτικά ο Jann Wenner. Ξεκίνησε από LSD, δεν έλεγε ''Όχι'' σε τίποτα, στο σεξ, στην πολιτική. Ακομπλεξάριστος, να πούμε ο τύπος. Την έβρισκε με Τζίμυ Χέντριξ, Τζάνις Τζόπλιν, και με τα ιδεώδη της αριστεράς. Χωρίς αυτές τις πεζοδρομιακές εμπειρίες μάλλον ήταν απίθανο να πιάσει το σφυγμό της νέας εποχής με κείμενα πανεπιστημιακής ανάλυσης και αργκό της αλητείας. Στη φώτο το εξώφυλλο του “Rolling Stone” με τον Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκο, Ιανουάριο του 2014, εννέα μήνες μετά την ενθρόνιση του.

Σήμερα; Το περιοδικό έχει τα γραφεία του στον 28ο όροφο της 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη. Το 1994 ο πρεζάκιας Ουένερ, ο ιδρυτής του περιοδικού εγκατέλειψε γυναίκα και τους τρεις γιους του, στο σπίτι τους στο Μανχάταν, για να συζήσει με τον εραστή του, έναν σχεδιαστή μόδας.

Διαβαστε ακομα:

ΚΑΙ Η ΞΕΤΣΙΠΩΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ... ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ