THE MAGIC OSCAR' S NIGHT

 
Το τελευταίο που μ' ενδιαφέρει είναι ποιοι θα πάρουν τα Όσκαρ. Δεν χάνεται ένα τέτοιο show, η τελετή των κινηματογραφικών βραβείων της αμερικάνικης Ακαδημίας του σινεμά. Ακριβώς. Είναι show εντυπωσιακό, ελκυστικό, και όπως σε μια ταινία κυριαρχεί το συναίσθημα. Της νίκης, της χαράς, της απώλειας, της απογοήτευσης.

Αυτό είναι το μέγα ζητούμενο, το συναίσθημα. Να συγκινηθεί ο θεατής, μόνο έτσι τον κερδίζεις. Το έργο να έχει ουσία, νόημα, περιεχόμενο, όμως όλα αυτά πάνε αδιάβαστα αν ο δημιουργός δεν πιάσει αιχμάλωτο τον θεατή, τον ακροατή, τον αναγνώστη κάνοντας τον να πονέσει, να χαρεί, να ταυτιστεί με την ιστορία της ταινίας, του βιβλίου.

Στη γιορτή των κινηματογραφικών βραβείων τι περισσότερο αξίζει να δει κανείς στην οθόνη της τηλεόρασης. Τις αντιδράσεις νικητών και χαμένων, όχι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην άλφα και βήτα κατηγορία Όσκαρ. Την απελπισία, το μπινελήκι των υποψήφιων αλλά τελικά χαμένων, κι αυτό δεν θα βγει στο πρόσωπο, θα κρυφτεί διακριτικά. Η εκδήλωση μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής απόψε υπακούει στους κανόνες του show. Απρόβλεπτη εξέλιξη, δεδομένες οι εικόνες αυθορμητισμού, μάλιστα από πρόσωπα πασίγνωστα και αγαπημένα, τα οποία έχουμε θαυμάσει σε ταινίες αξέχαστες. Οι δε σταρ του σινεμά και στις πιο προσωπικές τους στιγμές, τις πιο ανθρώπινες, ξέρουν να σταθούν απέναντι στην κάμερα, απ' όποια γωνιά τους σημαδεύει.

Η μαστοριά της υψηλής τέχνης του show είναι προσχεδιασμένη. Το αυθόρμητο μέσα στο πρόγραμμα, βέβαια. Στη νύχτα - θεσμό της κινηματογραφικής βιομηχανίας έχει κανείς την ευκαιρία να κουσουμάρει τους ηθοποιούς και έξω από τα στούντιο, μακριά από τους χώρους παραγωγής των ταινιών. Να δει ταλαντούχους, υποδείγματα σκληρά εργαζόμενων, άσχετο αν αμείβονται με τερατώδη ποσά. Η εποχή όπου το Χόλυγουντ έκανε τα κέφια και ανεχόταν τις ιδιοτροπίες των σταρ ανήκει σε περασμένες δεκαετίες, όχι στο σήμερα.

Η αποψινή εκδήλωση βλέπεται και σε video, δεν χάνει τη γοητεία της, τη χάρη της αν κάποιος δεν την παρακολουθήσει ζωντανά.

Υπ' όψιν ότι είναι διάκριση, τίτλος τιμής και μόνον ότι είναι, ότι ήταν υποψήφιος για Όσκαρ κάποιος ηθοποιός και σκηνοθέτης, μουσικός και φωτογράφος. Δεν κέρδισε τελικά το βραβείο, όμως αναφέρεται ως έπαινος, ως προσωπική του επιτυχία το γεγονός ότι ήταν στην πεντάδα των υποψηφίων στον τομέα του.

Με την ευκαιρία. Αυτοί που ψηφίζουν για τα Όσκαρ είναι 7.902 άτομα απ’ όλον τον κόσμο. Δεν αποφασίζουν όλοι για κάθε κατηγορία των βραβείων. Αν ήταν έτσι το έργο θα έμοιαζε με την αστειότητα των βουλευτικών εκλογών, όπου δικαίωμα ψήφου έχει και ο μαλάκας. Δεν πάει έτσι η δουλειά στα Όσκαρ. Όσοι από τους 7.902 είναι ενδυματολόγοι, αυτοί και μόνον αυτοί θα ψηφίσουν σε ποιόν θα πάει το Όσκαρ ενδυματολογίας. Οι ηθοποιοί μέλη της Ακαδημίας του Κινηματογράφου, μόνον αυτοί αποφασίζουν για τα Όσκαρ πρώτου και δεύτερου ρόλου. Οι μοντέρ ποιος θα κερδίσει το Όσκαρ στο μοντάζ.

Δεν κάνω προβλέψεις. Για ποιο λόγο; Δεν έχω προτιμήσεις. Για ποιο λόγο; Περιορίζομαι στο show. Στον ορισμό του show που είναι η Oscar' s Night. Αυτό θα απολαύσω χωρίς τη… λαχτάρα να κερδίσει ο δικός μου. Ανήκω στον εαυτό μου, όχι σ’ άλλον.

Διαβαστε ακομα:

ΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΘΕΛΕΙ ΓΥΝΑΙΚΑ...