ΣΦΥΡΙ, ΔΡΕΠΑΝΙ ΚΑΙ ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΦΟΥΣΤΑΝΙ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η γυναικεία ψήφος είναι επικίνδυνη και αποκρουστέα. Αυτό πίστευαν πριν από μερικές δεκαετίες οι άνδρες ειδήμονες και δεν έδιναν δικαίωμα ψήφου στο ασθενές φύλο.

Η ...επικινδυνότητα αυτή της γυναικείας ψήφου είχε σχέση «με το επιστημονικώς πασίγνωστον γεγονός ότι παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπον και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας εκάστου μηνός», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Ημέρα» της 20-03-1928, όπου υπογραμμίζεται επίσης:

«Επειδή, αι ημέραι αύται, δε συμπίπτουν ως προς όλα τα θήλεα, είναι αδύνατον να ευρεθεί ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θηλέων, ώστε την ευτυχή εκείνην ημέρα να ορίζονται αι εκάστοτε εκλογαί. Η γυναικεία, συνεπώς, ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον».

Οκτώ χρόνια νωρίτερα, το 1920, το Σοσιαλεργατικό Κόμμα, το μετέπειτα ΚΚΕ είχε κατέβει στις εκλογές με βασικό σύνθημα το «Σφυρί, Δρεπάνι και ψήφο στο φουστάνι».

Όμως το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες θα δινόταν μόλις το 1952, αφού προηγουμένως γίνονταν οι πρώτες παραχωρήσεις το 1930. Τη χρονιά αυτή δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, μόνον για τις δημοτικές εκλογές, και μόνον το δικαίωμα του εκλέγειν! Το εκλέγεσθαι, μπορούσε να περιμένει άλλα είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια! Δικαίωμα ψήφου είχαν μόνον οι εγγράμματες και όσες ήταν πάνω από 30 χρόνων!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των γυναικών στην Ελλάδα ήταν αγράμματες και το 1934 δεν ψήφισαν παρά μόνο 240 γυναίκες σε ολόκληρη την επικράτεια! Το 70% των γυναικών που είχαν δικαίωμα ψήφου (30 και πάνω χρόνων), ήταν αγράμματες!

Αλλά ενώ το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δόθηκε στις γυναίκες το 1952, λόγω τεχνικών προβλημάτων, θα ίσχυε τελικά το 1956, οπότε και εξελέγησαν οι δύο πρώτες βουλευτίνες. Ήταν η Λίνα Τσαλδάρη της ΕΡΕ, που στη συνέχεια ορκίστηκε και ως η πρώτη υπουργός και η Βάσω Θανασέκου της Δημοκρατικής Ένωσης.

Την ίδια χρονιά εξελέγη και πρώτη γυναίκα δήμαρχος, η Μαρία Δεσύλλα, στην Κέρκυρα.

Διαβάστε ακόμα:

Οταν η αριστερά είχε ξαναχτυπήσει εξουσία