ΑΚΟΜΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΤΟΥ

 

Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε σα φίλο και συναγωνιστή του Ανδρέα Παπανδρέου. Και οι δυο τους, ο Ανδρέας και ο Ούλωφ Πάλμε, ήταν αμερικανοσπουδαγμένοι και με θέσεις πολιτικές αντιαμερικανικές. Ο Σουηδός, όμως, φαίνεται ότι το είχε παραξηλώσει, μέχρι που είχε κατηγορηθεί για φιλοσοβιετικός παραμονές της δολοφονίας του.

Να τον καθάρισαν οι Αμερικάνοι μου κάθεται δύσκολο. Δεν ξέρεις, άλλωστε ακόμα παραμένει ανεξιχνίαστο το βαρύ τούτο πολιτικό έγκλημα τον Φεβρουάριο του 1986, σα σήμερα στις 28, σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης! Προσωπική υποψία ότι τη βρωμοδουλειά την έκαναν συμπατριώτες του, κάποιοι που δεν τον ανέχονταν άλλο τον μέχρι το θάνατό του 17 χρόνια πρωθυπουργό.

Παιδί οικογενείας της ανωτέρας κοινωνικής τάξης ο Σβεν Ούλωφ Γιόακιμ Πάλμε γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου, το 1927. Από φοιτητής έβγαλε τις πολιτικές του ανησυχίες και οργανώθηκε στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Έφθασε στην κορυφή, τάχθηκε κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, κατά των πυρηνικών όπλων, υπέρ της Παλαιστίνης, κατεδίκασε την τότε ρατσιστική Νότια Αφρική, συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο.

Χρειαζότανε να κάνει περισσότερα; Κυκλοφορούσε στο δρόμο χωρίς προσωπική ασφάλεια. Τελείωσε η προβολή της ταινίας και ανύποπτος μαζύ με την γυναίκα του έφυγε από το σινεμά, δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι του. Έφαγε δύο σφαίρες στο στομάχι και κατέληξε πριν τον πάνε στο νοσοκομείο. Η γυναίκα του, με μια μόνο σφαίρα στην πλάτη, γλύτωσε. Η υπόθεση της δολοφονίας του δεν έχει κλείσει ακόμα. Πάντα παίζει η ελπίδα να μαθευτεί ποιοι κρύβονται πίσω από τον δολοφόνο του.

Διαβάστε ακόμα:

Καταδίκαζαν στη Ρωσία οι καταδικασμένοι