ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ «ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ» ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Kι έλεγα τι μου θυμίζουν τα λόγια Τσίπρα στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, για μηδενική ανοχή στην αλαζονεία, στις σπατάλες και τη διαφθορά. Είναι η προτροπή σεμνά και ταπεινά του Κ. Καραμανλή στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τη νίκη του το 2004, μία φράση που θα τον κυνηγούσε σε όλη τη διάρκεια του πρωθυπουργικού βίου του.
Για πρώτη φορά, οι δημοσιογράφοι του το θύμισαν όταν ο φοιτητής γιος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σ.Τσιτουρίδη, πήρε μεταγραφή από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Πάντειο. Λόγω του αρνητικού θορύβου, ο υπουργός υποχρεώθηκε σε παραίτηση επικαλούμενος λόγους ευθιξίας.
Η πρωθυπουργική δέσμευση για σεμνά και ταπεινά έθεσε εκτός κυβέρνησης τον Σ.Τσιτουρίδα και το 2007, όταν τότε ο υπουργός Εργασίας παραιτήθηκε λόγω εμπλοκής στενού συνεργάτη του σε χρηματιστηριακές υποθέσεις.
Σε κάθε φάλτσο κυβερνητικού στελέχους έβγαινε το φάντασμα, που το 2008 έστειλε στον άλλο κόσμο και τον υπουργό Ναυτιλίας Γ.Βουλγαράκη, για εμπλοκή του σε υπεράκτια εταιρία που αναμίχθηκε στη διαχείριση ακινήτων της μονής Βατοπεδίου.
Προς στιγμήν ο τότε πρωθυπουργός κάλυψε τον υπουργό του, όταν όμως φούντωσε ο θόρυβος όχι μόνο έφυγε ο Βουλγαράκης, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος. Χρεώθηκε την αρνητική δημοσιότητα από την εμφάνιση του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ και την κακή εκτίμηση της υπόθεσης Βουλγαράκη.
Σεμνά και ταπεινά, όπως λέμε με ελαφρά πηδηματάκια, έφυγε από την κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας Β. Μαγγίνας παραιτούμενος, όταν διαπιστώθηκε πως με πολεοδομική άδεια για αναψυκτήριο είχε κτίσει κατοικία στο Κορωπί.
Δεν πέρασε πολύς καιρός και ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Αρ. Παυλίδης ενεπλάκη σε υπόθεση χρηματισμού του με 1 εκατ. ευρώ από εφοπλιστή. Η αρνητική θέση που πήρε το κόμμα του στη Βουλή τον έσωσε την τελευταία στιγμή από το Ειδικό Δικαστήριο. Το τελευταίο ...θύμα του σεμνά και ταπεινά ήταν ο Μ. Λιάπης που εγκατέλειψε την πολιτική.
Διαβάστε ακόμα: