ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Κάνω μία πρόβλεψη. Αν γίνει δημοψήφισμα για τη συμφωνία ή τη μη συμφωνία με τους δανειστές, καμία σοβαρή απόφαση δεν θα παίρνουν στο μέλλον οι κυβερνήσεις χωρίς να ρωτήσουν το λαό... Δημοψήφισμα με το παραμικρό. Και επειδή σχεδόν όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας παραμένουν άλυτα, ο δρόμος προς τη λαική ετυμηγορία θα είναι συνέχεια ανοιχτός. Τουλάχιστον αυτό λέει η ιστορία. Από τα επτά δημοψηφίσματα που έγιναν στην Ελλάδα από το 1920 μέχρι σήμερα, τα έξι ήταν για το πολιτειακό και τους βασιλιάδες.

Το πρώτο δημοψήφισμα στην ιστορία του ελληνικού κράτους διενεργήθηκε από την κυβέρνηση Ράλλη στις 22 Νοεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο ή στις 5 Δεκεμβρίου 1920 με το νέο... Στις 6 Δεκεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο ή στις 19 Δεκεμβρίου με το νέο ξαναγύρισε ο εξόριστος Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α'. , καθώς το 99% των πολιτών ψήφισε υπέρ της επανόδου του.

Το αποτέλεσμα ενοχλεί τις συμμαχικές δυνάμεις: οι σύμμαχοι παύουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα προσφέροντας την υποστήριξή τους προς την Τουρκία. Η αλλαγή της στάσης των συμμάχων θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συνέλαβαν καθοριστικά στη μικρασιατική καταστροφή.

Μετά από τέσσερα χρόνια, η Δ' Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 13 Απριλίου 1924, με ερώτημα την κατάργηση ή μη της μοναρχίας. Η διαδικασία οργανώνεται από την κυβέρνηση Παπαναστασίου. Υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας ψηφίζει το 69,95% των ψηφοφόρων και κατά το 30,05%. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Παύλος Κουντουριώτης. Ύστερα από 11 χρόνια το πολιτειακό τίθεται και πάλι επί τάπητος.

Το δημοψήφισμα του 1935 προκηρύχθηκε από το διδακτορικό καθεστώς του Γεωργίου Κονδύλη κι έμεινε στην ιστορία ως "νόθο δημοψήφισμα". Το ερώτημα ήταν η κατάργηση ή μη της αβασίλευτης δημοκρατίας. Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα, υπέρ της βασιλευόμενης δημοκρατίας ψήφισε το 97,88% των ψηφοφόρων, ενώ το "όχι" απέσπασε μόλις το 2,12%.

Το 1946 η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη προκηρύσσει δημοψήφισμα για την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επιλογές ήταν τρεις: υπέρ ή κατά της επανόδου του βασιλιά και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Υπέρ της επανόδου του βασιλιά Γεωργίου Β' ψήφισε το 69%, κατά το 20% και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας το 11%.

Το Σεπτέμβριο του 1968 η χούντα των συνταγματαρχών ξεφεύγει από τη μονοτονία των δημοφηφισμάτων για τη βασιλεία και διενεργεί δημοψήφισμα για σχέδιο συντάγματος που είχε εκπονήσει η ίδια. Στο δημοψήφισμα - παρωδία το "ναι" αποσπά ποσοστό 92,21% και το "όχι" το 7,79%. Στη διαδικασία δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί ή εκτοπιστεί μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Το δεύτερο δημοψήφισμα - παρωδία της απριλιανής δικτατορίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1973 . Τα ερωτήματα σχετίζονταν με την έγκριση μεταρρύθμισης του συντάγματος του 1968, την εκλογή προέδρου (Γεώργιος Παπαδόπουλος) και αντιπροέδρου (Οδυσσέας Αγγελής) της Δημοκρατίας για θητεία οκτώ ετών και την κατάργηση της μοναρχίας. Υπέρ ψήφισε το 78,43% και κατά το 21,57%.

Μετά την πτώση της δικτατορίας, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διενεργεί στις 8 Δεκεμβρίου δημοψήφισμα με ερώτημα τη μορφή του πολιτεύματος.

Διαβάστε ακόμα:

Ακόμα και το κασκόλ τους ...χωρίζει