ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε το θάρρος να πει δημόσια κάτι που σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν, αλλά δεν θέλουν ούτε καν να το σκέφτονται. Κάποιες χώρες που μπήκαν πρόσφατα στην Ευρωπαική Ενωση πιέζουν για Γκρέξιτ. Ζητούν δηλαδή, και μάλιστα επιτακτικά, όπως είπε εμφαντικά ο Ματέο Ρέντσι, να κλείσουν οριστικά οι λογαριασμοί με την Ελλάδα και η χώρα μας να αποκλεισθεί από την Ευρωζώνη.
Ο λόγος για τις τρεις χώρες της Βαλτικής, που παρά την απειρία τους στα ευρωπαικά θέματα, γνωρίζουν καλά με ποιο τρόπο μπορεί να αυξηθεί το μερίδιο τους στην πίτα των ευρωπαικών παροχών. Αν ήταν στο χέρι της, η Λιθουανή πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουουσκάιτε (φωτό) θα μας είχε κόψει κάθε οικονομική βοήθεια. «Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να θέλει να κάνει πάρτι, όμως ο λογαριασμός πρέπει να πληρωθεί από κάποιον άλλον», δήλωσε πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Στο ίδιο πνεύμα και οι παρατηρήσεις αξιωματούχων από τις άλλες χώρες της Βαλτικής, οι οποίες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα δικά τους προγράμματα λιτότητας και δεν έχουν καμία διάθεση να βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν ελληνικά ελλείμματα. Με ένα μάτι μας κοιτούν και άλλες χώρες που δίνουν αγώνα επιβίωσης με τη στήριξη της Ευρωπαικής Ένωσης.
Η Ελλάδα χρωστάει 26 δις στην Ισπανία.
«Αν δεν τα είχαμε δανείσει αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα, θα είχαμε αυξήσει το επίδομα ανεργίας κατά 50% ή τις συντάξεις κατά 38%» είπε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία-Μαργκάγιο.
Ποιος είπε ότι η Ισπανία κόπτεται για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Καυστικά για τη χώρα μας και τα σχόλια των Πορτογάλων, παρότι ομοιοπαθείς, αν και μερικά βήματα πιο μπροστά από τους Έλληνες. Αντίθετα οι Ιρλανδοί μας... σνομπάρουν. Με την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του Δουβλίνου είπε φωναχτά πως δεν έχει κάποια διάθεση να μπει σε συζήτηση για το χρέος. «Το χρέος μας είναι βιώσιμο», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν. «Μπορούμε να το αποπληρώσουμε».
Ήταν μια προσπάθεια να φανεί η Ιρλανδία ως το καλό παιδί της Ευρώπης, σε μια κίνηση που έλεγε: «Κοιτάξτε, εμείς κάναμε ότι ακριβώς μας είπε η τρόικα. Γι' αυτό μας ταιριάζει καλή αντιμετώπιση». Παρ' όλα αυτά, όπως έγραψε και ο δημοσιογράφος Φίνταν Ο' Τούλ, «...παίρνει αυτός που ζητάει». Η Ιρλανδία έχει σχεδόν 1/3 λιγότερο χρέος από την Ελλάδα, 214 δις ευρώ, αλλά την περασμένη χρονιά πλήρωσε 7,5 δις σε αποπληρωμή χρέους, όσα ακριβώς και η Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμα: