ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΤΑΞΕ ΛΑΜΠΑΔΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΡΟΚΟΠΙΟ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ενδεχόμενη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές θα είναι το αντί-δωρο του Προκόπη Παυλόπουλου για την προώθηση του από τον πρώην πρωθυπουργό στο ύπατο αξίωμα. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επινοήσει και ψηφίσει, ως υπουργός Εσωτερικών στις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή, το νόμο που δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Η προηγούμενη ρύθμιση που είχε θεσπιστεί από το ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας Κώστα Σκανδαλίδη έδινε μπόνους 40 εδρών, πρόβλεψη που αποτέλεσε ένα από τα θεμελιώδη κεφάλαια εσωτερικής πολιτικής που πολέμησε ως αντιπολίτευση ο Τσίπρας. Είχε δεσμευτεί μάλιστα με κατάργηση του τον πρώτο κιόλας μήνα της πρωθυπουργίας του.

Προσέξτε, όμως, τι είναι αυτή η τύχη. Ο νόμος αυτός δίνει τη δυνατότητα στο πρώτο κόμμα να κερδίσει τις 50 επί πλέον έδρες έστω κι αν πάρει μία μόνο ψήφο πάνω από το δεύτερο. Εδώ ακριβώς βρισκόμαστε τώρα. Οι τελευταίες πέντε δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής» ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,5%. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26,7%, η ΝΔ 26,2%, η Χρυσή Αυγή 7%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,1%, ΚΚΕ 5,9%, Ποτάμι 5%, Λαϊκή Ενότητα 4,2%, Ένωση Κεντρώων 3,6% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 10,2%.

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για το «Πρώτο Θέμα» ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,7 μονάδες, καθώς στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 25,4%, η ΝΔ 24,7%, η Χρυσή Αυγή 6,4%, το ΚΚΕ 6,2%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,1%, το Ποτάμι 4%, η Ένωση Κεντρώων 3,9%, η Λαϊκή Ενότητα 3,4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 2,6%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 10,4% του δείγματος.

Σε δημοσκόπηση της MRB για τη «Realnews» ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,4%. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,9%, η ΝΔ 25,5%, η ΧΑ 6,1%, το ΚΚΕ 5,7%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,3%, το Ποτάμι 4,9%, η Ένωση Κεντρώων 3,9%, η Λαϊκή Ενότητα 3,2%. Εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αφού συγκεντρώνουν 2,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 14,1% του δείγματος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την «Αυγή της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31% και 31% συγκεντρώνει και η ΝΔ. ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει 8%, η Χρυσή Αυγή 7%, το ΚΚΕ 6,5%, το Ποτάμι 4,5%, η Λαϊκή Ενότητα 4%, η Ένωση Κεντρώων με 3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%.

Με δημοσκόπηση της RASS για το «Παρόν της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,4%, η ΝΔ 27,1%, η Χρυσή Αυγή 6,4%, το ΚΚΕ 5,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 4,8%, το Ποτάμι 3,8%, η Ένωση Κεντρώων 3,3%, η Λαϊκή Ενότητα 3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 13,1%. Όλα κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους. Και ο Αλέξης ετοιμάζεται να ανάψει λαμπάδα στον Άγιο Προκόπιο.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιοι νοσταλγούν την εποχή των δεινοσαύρων