ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΝΤΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Με δύο ισοπαλίες στις αποσκευές του γύρισε από την Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας. Το 0-0 στον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα στις εθνικές ομάδες των δύο χωρών και την παραδοχή Νταβούτογλου ότι Έλληνες και Τούρκοι πίνουν τον ίδιο καφέ. Άρα ελληνικός καφές –τούρκικος καφές ισόπαλοι άνευ τερμάτων.

Το μέτωπο αυτό παρέμεινε ανοιχτό επί χρόνια, όπως άλλωστε το μέτωπο του μπακλαβά και το μέτωπο του κουλουριού. Το εκπληκτικό είναι ότι όσον αφορά τον καφέ πρόκειται ακριβώς για το ίδιο προιόν. Που μάλιστα είχε επικρατήσει ως τούρκικος όχι μόνο στην Τουρκία και πολλές άλλες χώρες της Μεσογείου, της Μ. Ανατολής και των Βαλκανίων, αλλά και στην Ελλάδα.

Κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα η ονομασία άλλαξε σε «ελληνικός καφές», αλλαγή που ξεκίνησε για διαφημιστικούς λόγους και προωθήθηκε από μεγάλη ελληνική εταιρεία επεξεργασίας καφέ.

Αντίθετα, σε πλήρη εξέλιξη είναι ο πόλεμος του μπακλαβά, που άρχισε όταν το 2012 ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στην τελετή που παρέθεσε στο Λευκό Οίκο για την Ελληνική Ανεξαρτησία, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τον ελληνικό μπακλαβά, προκαλώντας εθνική αντίδραση στη γείτονα χώρα, όπου το συγκεκριμένο γλύκισμα θεωρείται κατεξοχήν τουρκικό έδεσμα.

Η εφημερίδα «Ηurriyet» στο πρωτοσέλιδό της έγραφε: «Ο καβγάς του μπακλαβά» και η «Μilliyet» κυκλοφόρησε με τον τίτλο: «Ο ισχυρισμός για ελληνικό μπακλαβά εξαγρίωσε τους μπακλαβατζήδες».

Στη διαμάχη ενεπλάκη και η Κύπρος αναγνωρίζοντας τον μπακλαβά σαν εθνικό γλυκό. Ο πρόεδρος του Τουρκικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, παρουσιάζοντας έρευνες του Charles Ρerry στο Διεθνές Συμπόσιο Διατροφής τόνισε πως η αναγνώριση του μπακλαβά ως εθνικού γλυκού των Ελληνοκυπρίων είναι «...παράλογη και αστεία αφού είναι ξεκάθαρο ότι είναι τούρκικος».

Μέτωπο έχει δημιουργηθεί και για το κουλούρι.

Ο επικεφαλής του συνδέσμου κουλουράδων της Κωνσταντινούπολης κατέθεσε αίτημα στο αρμόδιο επιμελητήριο (İSTESOB), για να αναλάβει δράση και να προστατεύσει το εθνικό έδεσμα, το κουλούρι.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους Έλληνες να μας αρπάξουν και το κουλούρι», δήλωσε ο επικεφαλής του İSTESOB στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», προσθέτοντας ότι οι Έλληνες παρουσιάζουν τουρκικά φαγητά ως ελληνικά.

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης αν και δεν έχει κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, καθιερώθηκε ως «κουλούρι Θεσσαλονίκης», γιατί άρχισε να παρασκευάζεται στην πόλη από πρόσφυγες που ήρθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η ιστορία του ξεκινά την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εμφανίζεται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Η λέξη κουλούρι προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη «κολλίκιον». Το επάγγελμα του αρτοποιού-κουλουροποιού ασκούσαν κατά κύριο λόγο Έλληνες από την Ήπειρο. Γνωστή είναι επίσης και η ευχή της ηπειρώτισσας μάνας προς το αγόρι της, η οποία έλεγε «άντε, και στην Πόλη κουλουρτζής».

Διαβάστε ακόμα:

Ο Μπλερ στο Μαξίμου για ανώτερες σπουδές