MEA CULPA ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Πολύς λόγος για το Νταβός με αφορμή την προσβολή Σόιμπλε κατά Τσίπρα. Έχουμε πολύ κακές αναμνήσεις από την Ελβετική αυτή πόλη εμείς οι Έλληνες. Το 1988 ο Α. Παπανδρέου στη συνάντηση του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Τουρκούτ Οζάλ αποδέχθηκε ότι τα πετρέλαια του Αιγαίου δεν αποτελούν αμιγώς ελληνικό θέμα, αλλά διμερές ή διεθνές, ενώ απέφυγε να συζητήσει το Κυπριακό. Οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για μη πόλεμο, μετά από μακρά περίοδο εντάσεων, αλλά ο Ανδρέας παραδέχθηκε ότι έγιναν και λάθη.
Στις 6 Ιουνίου 1988, σε συζήτηση στη Βουλή, αρχικά αρνήθηκε ότι έβαλε το Κυπριακό στο "ράφι", είπε ότι ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στις συναντήσεις του με τον Οζάλ και εξέφρασε την απορία του πώς δημιουργήθηκε η εντύπωση για το "ράφι". Τότε, βουλευτής της Ν.Δ. τού είπε "εσείς το είπατε αυτό".
Ανδρέας: "Όχι με τη δική σας έννοια".
Μητσοτάκης: "Εσείς το είπατε αυτό".
Ανδρέας: "Mea culpa", σας ευχαριστεί;
Μητσοτάκης: "Mea culpa", εντάξει, αλλά εσείς το είπατε.
Ανδρέας: "Εγώ, όταν βάζω τα βιβλία στο ράφι, κ. Μητσοτάκη, τα ξαναβγάζω. Εσείς τα αφήνετε".
Το 1992 ήταν η σειρά του Κ. Μητσοτάκη να επιδιώξει λύση στο πιο φλέγον από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που ταλάνιζαν τη χώρα. Το πρόβλημα με τα Σκόπια.
Μία από τις βασικές του συναντήσεις για τα εθνικά έγινε στο ίδιο τραπέζι με τον Χένρι Κίσινγκερ, μαζί με τον στενό πρόεδρο του προέδρου της ΠΓΔΜ, Στόγιαν Άντοφ.
Όπως είχε αποκαλύψει ο Άντοφ στην Καθημερινή (19.10.2014), ο Μητσοτάκης του έδωσε ένα σημείωμα, όπου έγραψε ότι το μέγιστο που θα μπορούσε να δεχθεί η Ελλάδα ήταν το "Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια". Δίνοντάς του το σημείωμα, είπε στον Αντοφ: "Δώσ' το στον Γκλιγκόροφ. Αν δεν αλλάξετε όνομα δεν μπορεί να υπάρξει λύση".
Και δεν υπήρξε 24 χρόνια από τότε.
Η συνάντηση του Νταβός στα τέλη Ιανουαρίου του 2010 ήταν ένα από τα πλέον τραυματικά σημεία της πρωθυπουργίας του κ. Γ. Παπανδρέου. Τρεις μήνες μετά την εκλογή του και ενώ ο κλοιός των αγορών έσφιγγε επικίνδυνα γύρω από την Ελλάδα, ο τότε Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου πήγαν στο Νταβός με στόχο να πείσουν ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Εκείνη τη χρονιά, είχαμε την παραδοχή ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στη χρεωκοπία.
Ο Γ. Παπανδρέου διαπίστωνε ότι το "μνημόνιο είναι αναπόφευκτο" μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Λίγο μετά, φτάσαμε το Καστελόριζο.
Διαβάστε ακόμα: