Ο ΚΟΦΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΦΤΗ...

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Κι όμως υπάρχει κόφτης στον κόφτη. Και δεν είναι άλλος από τον κακό μας τον καιρό. Ο κανονισμός λέει ότι αν η απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους οφείλεται «σε όλως εξαιρετικά» γεγονότα όπως πχ φυσικές καταστροφές, θεομηνίες ή καταστάσεις «ανωτέρας βίας» με κόστος για το δημόσιο πάνω από 0,5% του ΑΕΠ (450 εκατ. ευρώ), «δύναται» να ανασταλεί και να απενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός.

Ποια είναι, όμως τα όλως εξαιρετικά γεγονότα και οι καταστάσεις ανωτέρας βίας, ουδείς το γνωρίζει. Και από αυτή την άποψη, αφήνεται ένα τεράστιο παράθυρο για να μην εφαρμοστεί ο κόφτης, που αν του πάρεις την αρμοδιότητα να κόβει μισθούς και συντάξεις και άλλα μέτρα που πονάνε το φτωχό κόσμο, μπορεί να γίνει το φάρμακο για την πρόληψη κάθε σπατάλης και κακοδιαχείρισης.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν συγκεκριμενοποιηθούν οι εξαιρέσεις, η εκάστοτε κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να βαφτίζει ακόμη και τη βροχούλα σε κατάσταση ανωτέρας βίας για να καταργεί τον κόφτη. Η Ελλάδα είναι σε μανούλα σε κάτι τέτοιες αλχημείες.

Μην ξεχνάτε τη στραβοτιμονιά του 2008 με τον ΕΛΓΑ και τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Η χώρα καλείται να επιστρέψει 400 εκατομμύρια ευρώ για μαιμού αποζημιώσεις σε δήθεν χαλαζόπληκτους αγρότες. Ίτε παίδες Ελλήνων...

Διαβάστε ακόμα:

Θα μείνει στην ιστορία ο Κατρούγκαλος