ΑΙΩΝΙΑ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ

 

«Θα σ’ αγαπώ μέχρι την τελευταία μου πνοή...» της γράφει σε μία από τις 1.218 επιστολές του. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν στην για χρόνια πολλά, στην μόνιμη ερωμένη του. «Δεν υπάρχει μεγάλη, αιώνια αγάπη παρά μόνον η αγάπη μετ’ εμποδίων...» γράφει ακόμα στην Αν Πενζώ ο παντοτινός πιστός της εραστής, ο παντοτινός πιστός και στην σύζυγό του.

Μέχρι να πεθάνει στα 80 του, πριν από 22 χρόνια, σα σήμερα το 1996, ουδείς τόλμησε από τα μήντια να αφήσει έστω ένα υπονοούμενο για την πολυετή εξωσυζυγική σχέση του πρώτου σοσιαλιστή πρόεδρου της Γαλλίας. Του Φρανσουά Μιτεράν. Όλοι γνώριζαν το κοινό «μυστικό», και η σύζυγός του Μιτεράν, όλοι σεβάστηκαν την παράνομη σχέση η οποία, κατά τον σπουδαίο εβραιογάλλο φιλόσοφο Μπερνάν Ανρί-Λεβί, «εμπλούτιζε την ερωτική λογοτεχνία»

Τα 1.218 παθιασμένα ερωτικά γράμματα του πατέρα δύο γιων Φρανσουά Μιτεράν στην ιστορικό της τέχνης Αν Πεζώ, όπως και το προσωπικό ημερολόγιο του Γάλλου προέδρου, σχετικά με την «κρυφή» ερωμένη του, κυκλοφόρησαν σε βιβλίο. Με την άδεια της 67χρονη σήμερα Αν.

Την πρωτογνώρισε στο σπίτι της, σε μία επαρχιακή πόλη, φιλοξενούμενος του βιομήχανου πατέρα της ο Μιτεράν, το 1958, ο νεαρώτερος βουλευτής, αλλά και επίσης νεαρώτερος υπουργός της Γαλλίας. Εκείνη είναι στα 14, έχουν διαφορά 27 χρόνια.

Το κορίτσι στα 18 θα πάει στο Παρίσι να σπουδάσει, ο πατέρας Πενζώ ζητάει να την προσέχει ο Μιτεράν. «Μείνε ήσυχος...» λέει στον φίλο του. Ήρθαν πολύ κοντά, τότε, ο ερωτάς τους κράτησε 32 χρόνια, έκαναν μία κόρη. Η νόθα Μαζαρίν, καθηγήτρια φιλοσοφίας, μητέρα τριών γιων με δύο άνδρες μουσουλμάνους, πάντα άγαμη όπως η μητέρα της, ήταν στην κηδεία του πατέρα της, με την μητέρα της και την χήρα Μιτεράν.

Η Ντανιέλ Μιτεράν, που δεν ζει σήμερα, η μοναδική σύζυγος του Γάλλου πολιτικού γνώριζε ότι ο άνδρας της είχε οργανώσει τη ζωή του με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατάει ζωντανή τη σχέση του με την Αν.

«Σας αγαπώ, αδυνατώ να πάψω να σας αγαπώ...», γράφει σε επιστολή του ο Μιτεράν στην Αν, η οποία παρά τις προσπάθειες της δεν κατάφερε να ξεφύγει απ' αυτόν και την ευτυχία που της χάριζε ο έρωτας τους.

Διαβάστε ακόμα:

«Φωτήλα από πότε έχει δική σου πολιτική»