ΠΟΛΕΜΟΣ COWBOYS ΜΕ ΣΠΑΘΙΑ

 

Εμφύλιος πόλεμος στην Αμερική. Κακώς τον λένε έτσι, διότι οι λευκοί Αμερικάνοι δεν αποτελούσαν μία φυλή, αλλά προερχόντουσαν από όλες τις ράτσες της γης. Κερδίζουν τον πόλεμο τον ''εμφύλιο'', δηλαδή την ανεξαρτησία τους από την Αγγλία οι Αμερικάνοι, μέσα σ' αυτούς και Άγγλοι της Αμερικής που στράφηκαν ενάντια στους Άγγλους της Αγγλίας. Επόμενο βήμα των ΗΠΑ πια, και εκτός εξουσίας του βρετανικού θρόνου, ήταν να... μεγαλώσουν. Να επεκταθούν. Αγοράζουν το 1803 από την Γαλλία την Λουιζιάνα και το 1810 από την Ισπανία την Φλόριντα. Στη συνέχεια, τον Μάιο του 1846, οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στο Μεξικό. Γιατί;

Το 1836 το Τέξας ανεξαρτητοποιείται από το Μεξικό και το 1845 ζητάει να ενταχθεί στις ΗΠΑ. Διαφωνεί το Μεξικό, συμφωνεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ που λέει “οκέυ”, αγοράζουμε το Τέξας, το οποίο όμως δεν τους ενδιέφερε τότε! Άγονο το Τέξας, ο μεγάλος μεζές ήταν η Καλιφόρνια και τα λιμάνια της που έπιαναν επαφή με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η δουλειά πήγε στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Το Μεξικό συμπεριέλαβε στα σύνορα του και το ποτάμι Νουέσες, οι ΗΠΑ ήθελαν τα όρια του Τέξας πέραν από το ποτάμι Ρίο Γκράντε, που μας θυμίζει μπόλικες καουμπόυκες ταινίες. Δεν τα βρίσκουν οι δύο πλευρές, με συνέπεια να λύσουν τις διαφορές τους με πόλεμο.

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Στήβεν Ουώτς Κήρνυ με 1.700 άνδρες ξεκινάει από το Κάνσας τέλη Ιουνίου και χωρίς αντίσταση καταλαμβάνει τη Σάντα Φε μέσα Αυγούστου 1846. Τέλη Σεπτεμβρίου ο Κήρνυ, για να μη χάσει τα κεκτημένα, αφήνει το στρατό του στο Νέο Μεξικό και με 120 μόνον φαντάρους την κάνει για Καλιφόρνια, που τότε ο πληθυσμός της ήταν 7.000 Μεξικάνοι, 1.000 Αμερικάνοι και 70.000 ιθαγενείς.

Έρημη η Καλιφόρνια και για να τη διασχίσουν οι λιγοστοί άνδρες των ΗΠΑ εξαντλήθηκαν από την πείνα. Ανάμεσα στον Κήρνυ και τη θάλασσα υπάρχει μια δύναμη 100 περίπου Μεξικανοκαλιφορνέζων με επικεφαλής τον λοχαγό Αντρές Πίκο.

Φοβερά πράγματα. Μόλις πριν 170 χρόνια μια μάχη κρίνεται από λόγους εντελώς γραφικούς σήμερα. Οι Αμερικάνοι έχουν... σπαθιά και κάτι κουρασμένα μουλάρια, διότι από το ταξίδι της ταλαιπωρίας έχουν ψοφήσει τα άλογά τους. Οι Μεξικάνοι παίζουν με καυλωμένα άλογα και τρίμετρες(!) λόγχες, αλά οπλίτες μακεδονικής φάλαγγας με σάρισα.

Αμερικάνοι και Μεξικάνοι έχουν πιστόλια και μουσκέτα που όμως αχρηστεύθηκαν διότι η βροχή μούσκεψε την πυρίτιδα.

Δεκέμβριος στην κοιλάδα Σαν Πασκουάλ του Σαν Ντιέγκο ο Πίκο με λιγώτερους άνδρες επιχειρεί κατά μέτωπον επίθεση, είναι σε θέση πλεονεκτική και ο Κήρνυ υποχωρεί σ' ένα λόφο. Ο Πίκο επιμένει αλλά δεν καταφέρνει να διασπάσει τις γραμμές του εχθρού.

Ο Κήρνυ στο μεταξύ είχε στείλει αγγελιαφόρο και ζητάει ενισχύσεις. Και, τελικά, γλυτώνει όταν καταφθάνει ένα απόσπασμα πεζοναυτών. Στα κιτάπια της Ιστορίας η μάχη Πασκουάλ καταγράφεται υπέρ του Μεξικού, και σε βάρος των ΗΠΑ. Όμως! Τον Ιανουάριο ο Κήρνυ κι άλλοι αξιωματικοί καταλαμβάνουν το Λος Άντζελες και σα σήμερα, 13 Ιανουαρίου, το 1846 οι Μεξικάνοι παρέδωσαν την Καλιφόρνια στον στρατό των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1827!