Ο ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΗΤΑΝ ΔΙΕΘΝΗΣ

 

Έχει χάσει πόντους στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι η Ισπανία στις αρχές του 20ου αιώνα και έχει απομακρυνθεί από τις αποικίες της σ' όλη τη γη. “Απουσίασε” από τον Α' παγκόσμιο πόλεμο, αλλά η χώρα μπαίνει στο λούκι το 1923 όταν ο στρατηγός Μιγκέλ ντε Ριβέρα γίνεται δικτάτορας. Για να σώσει το θρόνο του ο βασιλιάς Αλφόνσο ΙΓ' εναντιώνεται στη χούντα.

Το 1931 οι “Δημοκρατικοί”, αριστεροί κι άλλοι, αναγκάζουν τον Αλφόνσο να... μεταναστεύσει και κάνουν την Ισπανία “Εργατική Δημοκρατία”, χωρίζουν το κράτος από την Εκκλησία, ανακατανέμουν τη γη προς όφελός των αγροτών. Στις εκλογές του 1936 οι “Δημοκρατικοί” με τις μεταρρυθμίσεις τους αυξάνουν τα ποσοστά τους.

Ο ισπανικός στρατός στο Μαρόκο ελέγχεται από τον πραξικοπηματία στρατηγό Φρανθίσκο Φράνκο που επηρεάζει και μονάδες μέσα στην Ισπανία. Χίτλερ και Μουσολίνι φόρα παρτίδα αβαντάρουν σε άνδρες και εφόδια τον Φράνκο. Η κυβέρνηση ζητάει βοήθεια από τους αριστερούς σ' όλον τον κόσμο. Αγγλία και Γαλλία επισήμως κάνουν το κορόιδο, τηρούν ουδέτερη στάση, αλλά δεν εμποδίζουν εθελοντές Βρετανούς και Γάλλους να πάνε να πολεμήσουν τον Φράνκο.

Η Σοβιετική Ένωση είναι η μόνη μεγάλη δύναμη που τάσσεται στα ίσα υπέρ των “δημοκρατικών” και τους εξοπλίζει.

Ο ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος ξεκινά στις 17 Ιουλίου το 1936. Η φρίκη της φρίκης. Ισπανοί ενάντια Ισπανών. “Δημοκρατικοί” ενάντια των “Εθνικιστών”. Εκατοντάδες χιλιάδες(!) οι σκοτωμένοι στις συγκρούσεις. Βάλε στο λογαριασμό και τους νεκρούς από τα εκτελεστικά αποσπάσματα των δημοκρατικών.

Τον Ιούλιο του 1936 ο Φράνκο πατάει το Μπούργκος και ξεκινάει για την Μαδρίτη. Μετά από δύο μήνες καταλαμβάνει το Τολέδο. Το Νοέμβριο Γερμανοί ναζιστές και Ιταλοί φασίστες με τους Ισπανούς εθνικιστές αντιμετωπίζουν στη Μάχη της Μαδρίτης τους Δημοκρατικούς που έχουν στο πλευρό τους σοβιετικούς, οι οποίοι αντιστέκονται αλλά χάνουν στα σημεία.

Ο Φράνκο τα παίζει όλα για όλα. Η προσπάθεια να μπει στη Μαδρίτη του κοστίζει, γι' αυτό αποσύρεται. Ύστερα είναι η μεγάλη πείνα στην ισπανική πρωτεύουσα, κάθε μέρα πεθαίνουν 500 άτομα! Ο Φράνκο ορμάει στην Βαρκελώνη, ισχυρό προπύργιο του βορρά, και την κατακτά στις 24 του Γενάρη, σα σήμερα το 1939. Ο εμφύλιος στην Ισπανία θα τελειώσει μετά από δύο μήνες, 31 Μαρτίου, όταν ο φασίστας Φράνκο κάνει την τελική του έφοδο στην Μαδρίτη. Κυβέρνησε τη χώρα μέχρι το θάνατό του, το 1975.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ