ΚΑΛΩΣ ΕΠΡΑΞΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΟΥ

 

Έβαλε, λένε, τη φωτιά στη Ρώμη ο μισότρελος αυτοκράτωρ και παίζοντας με τη λύρα του, ήταν και φιλόμουσος, έβλεπε τις φλόγες από το ανάκτορό του. Μαλακίες. Έχουν χρεώσει πολλά σε βάρος αυτού του μεγάλου φιλέλληνα, λάτρη της αρχαίας Ελλάδος, και ψώνιο, βέβαια, με τη μουσική. Του Νέρωνα.

Για να τον αποκαταστήσει ο αποδυτηριάκιας, όταν παρουσίασε το πορτραίτο του σπουδαίου Ρωμαίου αυτοκράτορα πριν από 30 χρόνια, είχε γράψει ότι την Ρώμη την έκαψαν οι χριστιανοί. Όχι ο Νέρων, που το βράδυ της μεγάλης πυρκαγιάς ήταν πολύ μακριά από την πρωτεύουσα.

Κανείς, άλλωστε, δεν ξέρει αν πράγματι υπήρξε εμπρησμός στη μεγάλη φωτιά στη Ρώμη, το 64. Ο Νέρων, πάντως, δεν είχε κανένα λόγο να μπουρλοτιάσει την πόλη.

Το άλλο γεγονός. Ο νεαρώτερος έως την εποχή του αυτοκράτορας, έγινε 17 χρονών, δολοφόνησε την μητέρα του. Την περιβόητη Αγριππίνα. Μια σκύλα, που δεν μπορούσε να είχε άλλο τέλος παρά να την σκοτώσει ο ίδιος ο γιος της. Πολύ καλά της έκανε. Το είχε παρατραβήξει η κυρία.
Η Αγριππίνα ήταν η τρελή. Σχιζοφρενής, ανεξέλεγκτη. Αυτή ήταν η εγκληματική φύση, όχι ο Νέρων. Ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο στην αυτοκρατορία. Κλασική νοσηρή περίπτωση. Άνοιγε τα πόδια της σε εραστές, όχι γιατί της άρεσε το γαμήσι, όσο να βρίσκει συμμάχους στις ατελείωτες συνωμοσίες της.

«Κάτσε καλά...» την προειδοποίησε ο γιος της, ο αυτοκράτωρ, «...μη μπερδεύεσαι στα πόδια μου, δεν είναι δουλειά σου αν ξενοπηδάω, και με ποια απατώ την σύζυγό μου...». Η Αγριππίνα δεν έβαζε μυαλό, και το έφαγε το κεφάλι της. Έβαλε να σκοτώσουν τον Νέρωνα, επειδή δεν της έκανε τα κέφια και προόριζε για αυτοκράτορα τον άλλον της γιο. Την πρόλαβε ο Νέρων και την καθάρισε.

Ο Λούσιος Νέρων Γερμανικός γεννήθηκε Δεκέμβριο του 37, υιοθετήθηκε από τον θείο του Καλιγούλα, τον Κλαύδιο, που παντρεύτηκε την αδίστακτη Αγριππίνα. Πεθαίνει νέος ο Καλιγούλας, γίνεται αυτοκράτωρ ο Κλαύδιος, πεθαίνει κι αυτός και φοράει το στέμμα ο πιτσιρικάς Νέρων που είχε ήδη παντρευτεί την κόρη του Κλαύδιου.

Λένε ότι ο Νέρων, που δεν γούσταρε την αριστοκρατία και πήρε μέτρα υπέρ των φτωχών, ότι ήταν φιλολαϊκός. Μαλακίες. Λαϊκιστής ήταν. Άλλο αυτό. Την προσωπική του εξουσία ήθελε να στεριώσει και γι' αυτό προσπάθησε να κερδίσει τη συμπάθεια των χαμηλών τάξεων.

Δεν σκότωσε μόνον την μάνα του. Δηλητηρίασε και τον μικρότερο αδελφό του, τον οποίον προόριζε για αντικαταστάτη του η Αγριππίνα. Εκείνα τα χρόνια οι δολοφονίες, συνωμοτικές και φανερές, γινόντουσαν και στο όνομα της επίδειξης προσωπικής εξουσίας. Για παράδειγμα. Ο Νέρων δεν γούσταρε τους χριστιανούς επειδή οι οπαδοί της νέας θρησκείας μισούσαν τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Μια ημέρα για να κάνει οικονομία στην ΔΕΗ έκαψε 300 χριστιανούς με τη μία, σε διάφορα σημεία της Ρώμης. Καιγόντουσαν οι χριστιανοί λες ήταν πυρσοί και για κάποια λεπτά της ώρας συνεισφέρανε στην οικονομία του φωτισμού της πόλης.

Ο Νέρων, αυτοκράτωρ από το 54 μέχρι το 68, σα σήμερα 9 Ιουνίου, ημέρα που υποχρεώθηκε να αυτοκτονήσει όταν η Σύγκλητος τον θεώρησε «δημόσιο κίνδυνο».


Διαβάστε ακόμα:

ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΟΧΙ ΜΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΝΤΑΙΦΑ - ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ