ΜΗΝ ΠΙΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

 

Ολομέτωπη σύγκρουση, λέει. Δηλαδή; Σφοδρή σύγκρουση. Δηλαδή; Της πουτάνας το μαγκάλι έγινε στη Βουλή, και ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα. Αυτό. Δεν μιλάμε για ποδοσφαιρικό ματς, ούτε για καφενειακό καυγά. Δεν έπεσαν τίποτα σκληρά μαρκαρίσματα, τάκλιν και σία στο γήπεδο, ούτε τασάκια και μπουκάλια από ούζο στον καφενέ. Μιλάμε για την κόντρα που έχει συμβεί πολλές φορές στη Βουλή μεταξύ του σημερινού και του αυριανού πρωθυπουργού. Γελοία ιστορία, λέει ο αποδυτηριάκιας.

Η χώρα τελεί υπό κατάληψιν, κυβερνά όχι η εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά η συμμορία των δανειστών και σ'αυτό φταίμε μόνο εμείς. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από το πως συμπεριφέρονται αυτοί που παριστάνουν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Τσίτσο και Φράνκο μου μοιάζουν. Κάνουν τους καμπόσους, σα να έχουν διαφορές σε ταβλομαχία. Ο ένας κατηγορεί τον άλλον ότι παίζει με σημαδεμένο ζάρι, ο άλλος ότι τον κλέβουν στο μέτρημα.

Μιλάς σα ψευτόμαγκας λες και βρισκόμαστε σε καφενείο, θυμάμαι είχε πει ο αντιπολίτευσης Τσίπρας στον κυβένηση Σαμαρά. Τι είναι αυτό, για να περιοριστώ σε μία από τις αρκετές κουτσαβάκικες ατάκες των επιφανών ανδρών. Όχι, και καφενείο η Βουλή! Δεν το δέχομαι. Με προκαλούν.

Το καφενείο έχει την ιερότητά του. Την ιερουργία του. Το καφενείο έχει αναθρέψει γενεές Ελλήνων. Ό,τι δεν έμαθε από το σπίτι του ο Έλληνας, ό,τι δεν άκουσε από τον πατέρα του και την μάνα του, το διδάχθηκε στο καφενείο.

Όταν, λοιπόν, κάποιος κάνει μία μειωτική παρομοίωση με το καφενείο, δυσφημεί ένα προπύργιο του νεοελληνισμού. Για να μην πω ότι το καφενείο ουσιαστικά προϋπήρχε και στην αρχαία Ελλάδα. Άσχετο ότι δεν το έλεγαν καφενείο, διότι τότε δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα ο καφές.

Με το καφενείο, με το αραλίκι, με τις ατελείωτες συζητήσεις, τις “καφενειακές”, δηλαδή τις συμποσιακές, μεγαλούργησε η αρχαία Ελλάδα. Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΩΦ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ