Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ 2007 ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ

 

Το ΠΑΣΟΚ χάνει και τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Μια ακόμα ήττα για τον αρχηγό του Γιώργο Παπανδρέου (1952). Ο γιος του Αντρέα, μοναδικός υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2004, πήρε το μαγαζί με σούπερ θριαμβευτική εκλογή και αντικατέστησε τον Κώστα Σημίτη (1936). Δεν χρεώνεται προσωπικά την ήττα από τον Κώστα Καραμανλή (1956) στις εκλογές του 2004. Στη συνέχεια, όμως, με αρχηγό τον Γιωργάκη, το ΠΑΣΟΚ παθαίνει συντριβή σε δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Και με 38,10% στις βουλευτικές του 2007, σα σήμερα 16 Σεπτεμβρίου. Εδώ είμαστε.

Στον Ευάγγελο Βενιζέλο (1957). Δεν μπορώ να γνωρίζω τι κυκλοφορούσε στο κεφάλι του χθες το βράδυ, όταν έκλεισε την ημέρα και βρέθηκε στο κρεβάτι του. Αν λειτουργεί σαν εφιάλτης η απόφαση του ''να βγει μπροστά'' εκείνο το βράδυ των εκλογών του 2007. Αν αναγνωρίζει ότι διέπραξε ολέθριο σφάλμα ή επιμένει ότι καλώς έπραξε.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η Βαγγέλα έκανε γκέλα. Γιατί φουριόζικα διεκδίκησε αυτό που του ανήκε. Και έσπασε τα μούτρα του. Ενήργησε παρορμητικά από ακραία εμπιστοσύνη στον εαυτό του, αλλά και για να εκμεταλλευτεί την περίσταση. Το σωστό θα ήταν να κάτσει σπίτι του κι εκεί να περιμένει να του παραδώσουν την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια νύχτα των εκλογών, λοιπόν, ο Βαγγέλης Βενιζέλος εμφανίζεται στο Ζάππειο και ζωντανά στα κανάλια, και αιφνιδιαστικά, ανακοινώνει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του κινήματος. Ουδείς από τους βενιζελικούς βουλευτές ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Δεν είχαν ειδοποιηθεί σχετικά από τον νέο υποψήφιο αρχηγό. Τελικά, ο Παπανδρέου δεν παραιτήθηκε όπως αναμενόταν, και όταν πλέον έφυγε η σκόνη από τη θολούρα της ήττας, το Νοέμβριο του 2007, κέρδισε στην εσωκομματική αναμέτρηση τους άλλους δυο υποψήφιους, Βενιζέλο και Κώστα Σκανδαλίδη (1953).
Επόμενο ο Ευάγγελος Βενιζέλος να 'ναι βαθειά πληγωμένος, συναισθηματικά, ίσως και προδομένος από πρώην μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια, χθες αναθυμόταν και το τι συνέβη ένα άλλο βράδυ, στο σπίτι της Ελένης Κούρκουλα στο Κολωνάκι; Εκεί, 24 ώρες μετά τις εκλογές, συγκεντρώθηκαν 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μένουμε στο κίνημα ή φεύγουμε και κάνουμε νέο κόμμα με αρχηγό τον Βενιζέλο; Στο σπίτι της ηθοποιού και πρώην υφυπουργού Κούρκουλα ήταν Λοβέρδος, Ελπίδα Τσουρή, Νασιάκος, Μερεντίτη, Λιάνης, Συλβάνα Ράπτη κ.α.

Παρών και ο Βενιζέλος, ο οποίος δεν εκδηλώθηκε, δεν πρότεινε φεύγουμε, ούτε παραμένουμε. Τελικά, η απόφαση ήταν συνεχίζουμε στο ΠΑΣΟΚ, έστω και με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε
ήδη προλάβει να τοποθετηθεί: ''Θα διεκδικήσω πάλι την προεδρία του κινήματος''.
Αν ο ίδιος ο Βενιζέλος έπαιρνε άλλη απόφαση απ' εκείνη που τελικά συναποφάσισαν 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Και η συναπόφαση προέκυψε γιατί αυτός δεν τόλμησε να “δραπετεύσει” από το κίνημα, μ' όσους βουλευτές τελικά τον ακολουθούσαν. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τον μακράν καλύτερο κοινοβουλευτικό άντρα του ΠΑΣΟΚ, τον Βενιζέλο.

Αναφέρθηκα σε γεγονός το οποίο δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Γνωστή η συνέχεια. Ο Γιώργος που ήθελε αμέτι μουχαμέτι να βγει πρωθυπουργός είπε πως λεφτά υπάρχουν. Και έλεγε την αλήθεια, διότι υπονοούσε τα πακέτα του ΔΝΤ, αλλά ο γνωστός μαλάκας λαός δεν το έπιασε. Και μετά τον πρώτο μνημονιακό πρωθυπουργό Γιώργο, ο Βενιζέλος έγινε πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ, τον Μάρτιο του 2012. Τρία μαρτυρικά χρόνια για τον πιο σπουδαίο Έλληνα πολιτικό.
Η φρίκη. Να κυβερνάνε τη χώρα οι Γιωργάκηδες και οι Τσίπρες, και να 'ναι στην απ' έξω το θηρίο ο Βενιζέλος. Θέλουμε ξύλο.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΕΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ