ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ, ΓΡΑΨΕ ΛΑΘΟΣ

 

Η εύκολη εξήγηση είναι να μιλήσεις για γραφικότητα. Ότι κάποιος βαρεμένος αντικομουνιστής, με το όνομα Μακάρθυ, παρέσυρε ολόκληρη την Αμερική σε μια παρανοϊκή κατάσταση, που τελικά δυσφήμησε, περισσότερο από κάθε τι άλλο, τις ΗΠΑ. Αναφέρομαι στην αντισοβιετική υστερία που είχε καταλάβει την πλανηταρχία τις δύο πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και τις χρεώνουν στον Ιησουίτη γερουσιαστή, ρεπουμπλικάνο βέβαια, Γιόζεφ Μακάρθυ.

Δεν είναι έτσι, όμως. Το φαινόμενο του μακαρθισμού, τόσο κοντινό, εκφράζει την αληθινή αγωνία των ΗΠΑ μήπως διαβρωθούν πολιτικά από τον... κομουνιστικό κίνδυνο. Φοβερά πράγματα. Η χώρα της Δημοκρατίας είχε στήσει την περιβόητη Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών και κάθιζε στο σκαμνί προσωπικότητες της κοινωνίας. Ανώτερους υπαλλήλους, διπλωμάτες, συγγραφείς. Είχαν φτιάξει και τη Μαύρη Λίστα του Χόλυγουντ.

Ο κάθε ύποπτος, αριστερός, φιλοαριστερός,περνούσε από Ιερά Εξέταση. Και έχανε τη δουλειά του. Διαφορετικά, μια σωτηρία είχε, να καρφώσει φίλους, συγγενείς, συναδέλφους που ήταν κομουνιστές, φιλοκομουνιστές. Μέσα στα καρφιά και ο ελληνικής καταγωγής μέγας σκηνοθέτης, Κωνσταντινουπολίτης Ελία Καζάν. Ο Τσάρλυ Τσάπλιν, ο Ζυλ Ντασέν, ένα σωρό άλλοι αριστεροί προτίμησαν να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ.

Ο Joseph Raymond Macarthy γεννήθηκε σα σήμερα 14 Νοεμβρίου το 1908 και πέθανε το 1956 σε ηλικία 48 χρονών. Αφού ψόφησε ο Μακάρθυ, οι ΗΠΑ ανεγνώρισαν ότι όλα όσα έγιναν στο όνομα του “μακαρθισμού” ήταν παράνομα, αντισυνταγματικά.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΑ «ΜΠΡΑΒΟ» ΔΕΞΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ