ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΟΝ... ΕΠΟΜΕΝΟ ΓΥΡΟ

 

“Πάμε νίκη!” λένε οι πολιτικοί. Τι εννοούν οι παίκτες; Εύλογη η ερώτηση διότι από καταβολής φτιάχτηκε μια διεθνής γλώσσα επικοινωνίας στην πολιτική η οποία δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Όταν, λοιπόν, λένε “Πάμε νίκη!” διαβεβαιώνουν το πόπολο ότι “Στις εκλογές θα κερδίσουμε”. Δεν λένε ''Το κόμμα μας πάει να ξεπεράσει το 5% ή 10% ή 17%'', αλλά μιλάνε για... νίκη. Ότι θα κερδίσουν. Γιατί; Επειδή το πόπολο από καταβολής είναι με τον νικητή. Επειδή ο κοσμάκης δεν πάει με τον χαμένο. Επειδη αυτό που λένε λαός ψοφάει να νοιώσει... νικητής έστω και για κάποιες ώρες μετά τις κάλπες, αν ψήφισε το πρώτο, άντε και το δευτερο κόμμα.

Το φαιδρό, και πάντα εκτός πραγματικότητας, είναι ότι και αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι, από το βράδυ κιόλας των εκλογών, όλα τα κόμματα θα δηλώσουν με τέτοια κι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, ότι... νίκησαν. Ότι έδωσαν τον αγώνα τους και... δικαιώθηκαν.
Μπαίνει στο γήπεδο ο παίκτης και είτε θα κερδίσει, είτε θα χάσει. Εντάξει, υπάρχει και το “Χ”, η ισοπαλία. Κάτι άλλο δεν έχει. Τελειώνει το ματς, σφυρίζει τη λήξη το κοράκι και μόνον ο νικητής έχει δικαίωμα να μιλήσει για νίκη. Ο ηττημένος άντε να το ρίξει στην ατυχία, στην αδικία, στη διαιτησία. Δεν θα δηλώσει νικητής, γιατί διαφορετικά θα γελάσουν τα τσιμέντα.

Επειδή η κουβέντα είναι πολιτική, όχι ποδοσφαιρική, λέμε και το άλλο. Στις εκλογές δεν υπάρχει καμιά νίκη. Κανένας νικητής. Ακόμα κι αυτός που θα “κερδίσει”, θα χρειαστούν κάποιους μήνες, κάποια χρόνια ΜΕΤΑ τις εκλογές, για να φανεί αν πράγματι κέρδισε. Το ματς, δηλαδή, στην πολιτική αρχίζει αφού κλείσουν οι κάλπες. Από τότε αρχίζει να κάνει το παιχνίδι του ο κερδισμένος των εκλογών. Και θα δούμε αν αξίζει την πρωτιά του στις εκλογές. Ο πολιτικός και το κόμμα του θα πετύχουν νίκη πολιτική, όχι ποδοσφαιρική, μόνο αν στο τέλος της θητείας τους θα δικαιώσουν τους μαλάκες που τους είχαν ψηφίσει.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΖΑΜΠΑ ΨΗΦΟΥΣ ΜΑΖΕΨΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ