ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΕΛΕΝΗΣ

 

Κωνσταντίνου και Ελένης σήμερα 21 Μαίου. Του Μέγα Κωνσταντίνου, για να μην τον αδικούμε, και της μάνας του, της κυρά Λένης, μιας κυρίας τίποτα.

Μέγας, βέβαια, ο υιός Κώστας, διότι διέπραξε μεγάλα πράγματα, ένα από τα μεγαλύτερα καθάρματα της ανθρώπινης Ιστορίας. Όχι τυχαίο πρόσωπο, σε καμιά περίπτωση. Πώς, άλλωστε, να αναδειχθεί σε Μέγα κάποιος αν δεν προκαλέσει το πολύ μεγάλο κακό, άντε και το πολύ μεγάλο καλό. Κυρίως, όμως, αυτό που μετράει είναι το κακό.

Και Μέγας έγινε ο Κώτσος και άγιος. Αγία έκαναν και την Ελένη, η οποία δεν είχε προίκα, δεν είχε ούτε όνομα, δηλαδή δεν προερχόταν από καλή οικογένεια, που λέμε. Φτωχιά κοπέλλα ήταν, την παντρεύτηκε ο Κωνσταντίνος ο Χλωρός, αλλά επειδή δεν ήταν κωλοπετσωμένη δεν κράτησε τη θέση της στο θρόνο. Την σούταρε από σύζυγο σα στημένη λεμονόκουπα ο πατέρας του Κωνσταντίνου και έβαλε δίπλα του την κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού.

Καταγράφεται στα συν του Κωνσταντίνου, αυτουνού που είδε το όραμα στα σύννεφα, να γράφεται στον ουρανό η φράση «Εν Τούτω Νίκα», το περιβόητο Διάταγμα των Μεδιολάνων, όπου για πρώτη φορά στην Ιστορία κατοχυρώνεται νομικά η ανεξιθρησκεία. Ότι δεν είμαι υποχρεωμένος να ακολουθώ μια θρησκευτική πίστη.

Παραμύθια. Ο Μέγας Κωνσταντίνος υπέγραψε το 313 την ανεξιθρησκεία, την αρχή της ανεκτικότητας, αλλά αργότερα έκανε την κωλοτούμπα του. Ποια ανεξιθρησκεία; Πήρε στο κυνήγι τους Εβραίους, κι έβγαλε φιρμάνι εναντίον της αίρεσης του Αρείου.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕΓΑΣ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ