ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΑΓΓΛΙΑΣ, ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΠΡΙΝ ΤΟΝ “ΑΤΙΛΑ”

 

Γιατί και πως “κατέκτησε” τη μισή Κύπρο η Τουρκία, με την εισβολή χωρίς την παραμικρή αντίσταση το 1974, σα σήμερα 20 Ιουλίου. Και με λόγια σχεδόν τηλεγραφικά βγαίνει η μαύρη αλήθεια. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Κύπρος είναι καταδικασμένη να γίνεται παιχνιδάκι των ισχυρών. Μια ματιά στην Ιστορία της τα λέει όλα για την μεγαλόνησο, την ιδανική στρατηγικής σημασίας βάση, στον έλεγχο της Μέσης Ανατολής.

Από τότε που γεννηθήκαμε ακούσαμε το περιβόητο “κυπριακό ζήτημα”, η τελευταία φάση του οποίου έχει ένα όνομα. την ΚΑΤΟΧΗ, αποτέλεσμα της επιχείρησης “Ατίλας”. Την ίδια μέρα της εισβολής, κάποιος Τζόζεφ Σίσκο, πράκτορας της CIA, υποτίθεται Αμερικάνος διπλωμάτης, έρχεται από την Άγκυρα στην Αθήνα και ξεκαθαρίζει στους χουντικούς:

-Η Ελλάδα κάνει το κορόιδο, αν μπείτε στον πόλεμο θα χάσετε. Κι αν κάνετε την τρέλα να πάτε κόντρα στον “Ατίλα”, τότε ξεχνάτε την Ουώσιγκτον, κι όταν σας εγκαταλείψουμε εμείς θα χάσετε κάποιο τμήμα της Ελλάδος.
Τι να έκαναν οι Ελληνάρες αξιωματικοί του καθεστώτος Ιωαννίδη; Απλά παρακολούθησαν μετά από ένα μήνα, στις 15 Αυγούστου, τον “Ατίλα ΙΙ” που ακολούθησε.

Τελειώνει ο Β’ μεγάλος πόλεμος, τελειώνει και ο εμφύλιος στην Ελλάδα και το 1950 η κυβέρνηση βάζει θέμα Ένωσης της Κύπρου με την μητέρα πατρίδα. Η Αγγλία λέει “Νο” στο ελληνικό αίτημα και δέχεται να… παραχωρήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στο νησί και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Έτσι, από την πίσω πόρτα μπαίνει στο παιχνίδι η Τουρκία, λόγω των “Τουρκοκύπριων”.

Το κυπριακό διεθνοποιείται και η Ελλάδα καταφεύγει στον ΟΗΕ το 1954. Απορρίπτεται η ελληνική προσφυγή και αμέσως, Απρίλιο του 1955, ξεκινά το αντάρτικό η ΕΟΚΑ. Η Αγγλία καλεί στο Λονδίνο… τριήμερη Διάσκεψη και η Τουρκία γίνεται “νόμιμος” συνομιλητής.

Κόντρα στην ΕΟΚΑ η Τουρκία, Ιούνιο 1955, στήνει την παραστρατιωτική οργάνωση Τ.Μ.Τ. Το 1960, υπογράφονται οι Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου με τις οποίες υποτίθεται μπαίνουν οι βάσεις νέου κράτους στην μεγαλόνησο, στην Ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία. Ποια “Ανεξαρτητη” όταν αναγνωρίζονται δύο “κοινότητες”;

Το 1964 ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου συμφωνεί να αναζητηθεί λύση με… ελληνοτουρκικό διάλογο και διαιτητή κάποιον Άτσεσον, υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ. Η διχοτόμηση προετοιμάζεται στην Τουρκία… Στο “σχέδιο Άτσεσον” προβλέπεται παραχώρηση βάσεων στην Τουρκία.

Ο Γρίβας με την ΕΟΚΑ δεν σταματάνε τους τσαμπουκάδες και το 1964 ο ΟΗΕ ζητάει ειρήνη… Η χούντα στην Ελλάδα με την ΕΟΚΑ β’ που φτιάχτηκε από τον Γρίβα το 1971, με πραξικόπημα ανατρέπουν τον πρόεδρο και αρχιεπίσκοπο Μακάριο στις 15 Ιουλίου 1974. Μετά από πέντε μέρες με στρατό σχεδόν άοπλο, μπήκαν οι Τούρκοι στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙ