ΜΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

 

Αδελφές είναι οι τρεις κυρίες της φωτογραφίας. Ντυμένες στην περίσταση, με πένθιμα ρούχα, όχι απαραίτητα μαύρα, λόγω της κηδείας της ξαδέλφης τους, κάποιας πριγκήπισσας Ελισάβετ. Αριστερά, η μεγαλύτερη σε ηλικία, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β' (1940). Δεξιά, η μικρότερη, Άννα Μαρία (1946) που ήταν βασίλισσα της Ελλάδος. Και στη μέση κάποια Βενεδίκτη.

Άλλος κόσμος, πιο σωστά άλλη κοινωνία, η Δανία, αν την συγκρίνει κανείς με χώρα του νότου, πολύ περισσότερο των Βαλκανίων. Για παράδειγμα, η Μαργκρέτε, η αδελφή της ''δικής'' μας Άννας Μαρίας. Η πρώτη γυναίκα στο θρόνο της Δανίας από το 1412 και η μόνη- με την Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασίλειου- που απέμειναν βασίλισσες σήμερα. Άμα λάχει κάνει και την σκηνογράφο σε θεατρική παράσταση. Πως αλλοιώς να περνάει τον καιρό της; Τα βασιλικά καθήκοντα είναι ανύπαρκτα.

Της οικογένειας Γλύξμπουργκ η Μαργκρέτε γεννήθηκε σα σήμερα 16 Απριλίου και δεν σταμάτησε να σπουδάζει και μετά το 1972, στα 27 της, που της φόρεσαν το στέμμα. Δεν ήθελε να είναι αργόσχολη και δεν είχε την αγωνία της καριέρας. Έτσι από το οικοτροφείο θηλέων στην Αγγλία, ανήλικη ακόμα ξεκίνησε την αρχαιολογία στο Καίμπριτζ, μετά πολιτικές επιστήμες στην Δανία, σκηνογραφία- ενδυματολογία στο Παρίσι, οικονομικά στο Λονδίνο.

Η πρώτη δουλειά της Μαργκρέτε στο θέατρο ήταν το 2006, όταν ανέβηκε στη σκηνή το διάσημο παραμύθι ''Το κορίτσι με τα σπίρτα'' του κορυφαίου παραμυθατζή Δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-75). Η βασίλισσα της χώρας επιμελήθηκε τα κουστούμια και τα σκηνικά της παράστασης. Πριν δυο χρόνια πέθανε ο άνδρας της, ο βασιλικός σύζυγος της Δανίας, ένας Γάλλος, κάποτε διπλωμάτης.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΤΡΕΜΗ