ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ

 

Τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους. Η Κύπρος γίνεται ανεξάρτητο κράτος το 1960, αλλά πάντα με το Γολγοθά στην πλάτη. Δύο χωριστές κοινότητες, οι Έλληνες, οι Ελληνοκύπριοι από τη μια, οι Τούρκοι από την άλλη. Πρόβλημα αγκάθι, που σέρνεται, που είναι ανοικτό.

Η Τουρκία δεν θέλει την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Και γαμώ τους ελληνάρες οι προδότες αξιωματικοί στην Ελλάδα κάνουν πραξικόπημα το 1967 και παίρνουν το κουμάντο, με την ευλογία των ΗΠΑ.

Στις 15 Ιουλίου, σα σήμερα, το 1974, ο Δημήτρης Ιωαννίδης (1923- 2010) που ανέτρεψε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, στήνει πραξικόπημα και στο νησί, με τη βοήθεια Κύπριων αξιωματικών κι άλλων. Η ελληνική εθνοφρουρά με το ελληνοχριστιανικό πνεύμα εναντίον του προέδρου Μακάριου, και αρχιεπισκόπου της Κύπρου, για να μη ξεχνιόμαστε.

Ο αρχηγός της ΕΣΑ επί δικτατορίας Παπαδόπουλου, υπερπατριώτης κι αυτός, ο σκοτεινός και αινιγματικός στο χαρακτήρα Ιωαννίδης επιχείρησε να ανατρέψει τον Μακάριο με τη σιγουριά ότι έχει την κάλυψη των ΗΠΑ, διότι τον διαβεβαίωσε σχετικώς ένας υπάλληλος της CIA. Δεν αποκλείεται να προχώρησε έτσι η δουλειά, δηλαδή οι Αμερικάνοι να χρησιμοποίησαν τον αρχιεσατζή.

Ο Μακάριος γλύτωσε, την κοπάνησε στο Λονδίνο πρώτα και αμέσως μετά στη Νέα Υόρκη και εκεί, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 19 Ιουλίου 1974, ο παπάς «έδειξε» την χούντα της Ελλάδος ως υπεύθυνη της «εισβολής στην Κύπρο». Την επομένη, 20 Ιουλίου, η Τουρκία μπουκάρει στο νησί, είναι η επιχείρηση «Αττίλας». Και από τότε οι Τούρκοι, οι Τουρκοκύπριοι κατέχουν το 36% του νησιού.

Ποιος το περίμενε τότε! Πως θα αποτελούσε καθεστώς στην Κύπρο και με την ανοχή της Δύσης ο τσαμπουκάς της Τουρκίας. Συμπέρασμα. Παραμένει βραχνάς για την Ελλάδα η Τουρκία.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΑΙΜΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΙ ΣΕ ΚΟΝΤΡΑ... ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ