ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟΒΑΣΗ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΑ
Κύπρος. Από που να ξεκινήσει κανείς; Να πιάσει το κουβάρι από την άκρη του νήματος. Δύσκολο, απίθανο όταν το μεγάλο νησί βρίσκεται σε θέση τέτοια που ενδιαφέρει κάθε κερατά μεγαλομανή. Να ξεκινήσουμε από το 1878, τότε που η Κύπρος μπαίνει στο άρμα της βρετανικής αποικιοκρατίας. Η επόμενη φάση είναι ο τερματισμός της αγγλικής επιρροής και η ίδρυση του... ανεξάρτητου κράτους, με τις περιβόητες Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, Φεβρουάριο του 1959. Τα βρήκαν και υπέγραψαν Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και οι δυο κοινότητες του νησιού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.
Τι βρήκαν και συμφώνησαν οι ενδιαφερόμενες πλευρές, πριν ξεκινήσει Αύγουστο του 1960 η Δημοκρατία της Κύπρου; Αν τα είχαν βρει θα είχε σταματήσει τότε το έργο και όλα θα είχαν ομαλοποιηθεί. Η Ελλάδα στέλνει στρατιωτική δύναμη(ΕΛΔΥΚ) με 950 άνδρες και η Τουρκία 650.
Είναι 15 Ιουλίου 1974 και από το πρωί στις οκτώ η ελληνική φρουρά ξεκινάει την ανατροπή του Μακαρίου (φώτο), προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας. Το πραξικόπημα βέβαια έχει την υπογραφή της χούντας στην Ελλάδα. Στη θέση του ρασοφόρου Μακαρίου τοποθετείται ο Νίκος Σαμψών (1935-2001), εκδότης και δημοσιογράφος, πρώην αγωνιστής της ΕΟΚΑ, οργάνωσης αντιστασιακής επί βρετανικής κυριαρχίας.
Κάνει μπαμ το πράμα πια. Ότι η Τουρκία θα μπουκάρει να πάρει το μισό νησί. Το σκάνδαλο είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και- κυρίως- η ελληνική δεν ανησυχούν για τον καταφανέστατο τουρκικό κίνδυνο. Χωρίς καμιά διάθεση αστεϊσμού, οι Έλληνες αξιωματικοί αφού καθάρισαν τον παπά, το 'ριξαν στα μπάνια.
Στις 20 Ιουλίου η Τουρκία βάζει μπροστά τον ''Αττίλα'' και κάνει απόβαση στην περιοχή της Κερύνειας, ενώ πέφτουν αλεξιπτωστές στην Λευκωσία. Κανένας αξιωματικός και οπλίτης της ελληνικής φρουράς βρίσκεται στις θέσεις άμυνας. Το απόγευμα στις 4.30 τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν επιλεγμένους στόχους. Μετά από μισή ώρα βυθίζονται από την τουρκική αεροπορία δυο ελληνικοί τορπιλάκατοι στο λιμάνι της Κυρηνείας, με συνέπεια να σκοτωθούν εκατό της ΕΛΔΥΚ.
Διαβάστε ακόμα: