ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΘΗΚΕ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες κάποια στιγμή είδαν ότι κακώς είναι ενωμένες σ' ένα κράτος διότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες. Τι αστείο, πράγματι. Ένα ακόμα από τα αστεία, τα σόκιν ανέκδοτα της Ιστορίας. Τα συμβάντα που σοκάρουν, αλλά και δικαιώνουν την ατελή φτιάξη του ανθρώπου.

Διαφορές. Και λοιπόν; Διαφωνίες. Και λοιπόν; Τα συμφέροντα στη μέση. Και λοιπόν; Δεν παίρνεις τα όπλα να πας να σκοτωθείς για να διεκδικήσεις, να προστατεύσεις, να κατοχυρώσεις συμφέροντα. Τα πράγματα λύνονται και χωρίς να χυθεί αίμα. Έλα, όμως, που πόλεμος γίνεται διότι κάποιοι έχουν αποφασίσει να κάνουν πόλεμο. Και το πιο εύκολο στο έργο είναι να παρασυρθεί, να φανατιστεί ο κοσμάκης για τα... υψηλά ιδανικά, την τιμή της πατρίδας, της θρησκείας, της ιδεολογίας.

Έτσι και ο λεγόμενος ''αμερικάνικος εμφύλιος'' έγινε για λόγους... ηθικούς. Οι ενάντιοι της δουλείας Βόρειοι εναντίον των Νοτίων, που είχαν αποσχιστεί με την εκλογή προέδρου του (βόρειου) Αβραάμ Λίνκολν. Η πρώτη μάχη το 1861, σα σήμερα 21 Ιουλίου. Ο πόλεμος κράτησε τέσσερα χρόνια, σκοτώθηκαν 600.000 φαντάροι και 500.000 πολίτες. Με τη νίκη των Βορείων, όπου μάζεψαν 2,1 εκ. στρατό, απελευθερώθηκαν περισσότεροι από 3,5 εκ. μαύροι σκλάβοι.

''Λεπτομέρεια'': Το 10% από τους στρατευμένους νέγρους που σκοτώθηκαν έχασαν τη ζωή τους σε πολεμικά επεισόδια. Το 90% πέθαναν σε ιατρεία και νοσοκομεία. Γιατί; Μαύροι ήτανε, σιγά που θα τους περιποιούνταν προκειμένου να αποθεραπευθούν το ίδιο με τους λευκούς τραυματίες.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΑΜΑΤΑΣ ΠΟΛΑΙΟΜΟΔΙΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ... ΣΑΜΑΤΑ