ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΙΚΤΑΡΑ ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ,

 

Γενέθλια έχει σήμερα ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. Από πού και ως πού, ωρέ αποδυτηριάκια, έχει γενέθλια ένας πεθαμένος εδώ και πέντε αιώνες; Χοντρό λάθος, κύριε.

Ο Σουλεϊμάν ζει, έστω κι αν δεν μας οδηγεί. Ζει κάποιος όσο τον θυμάσαι. Τόσο πολύ ζει ο πιο μεγάλος σουλτάνος της οθωμανικής αυτοκρατορίας που, εκτός όλων των άλλων, τον έχουν κάνει σήριαλ και τον παρακολουθούν κάθε βράδυ και οι πρώην υπηκόοι του, Έλληνες και Βούλγαροι. Όλα να τα λέμε.

Το 1494, λοιπόν, σα σήμερα 6 Νοεμβρίου, το 1494, γεννήθηκε ο Σουλεϊμάν που η Ιστορία τον κατέγραψε ως Νομοθέτη, όχι ως Μεγαλοπρεπή. Το «Νομοθέτης», όμως, δεν πουλάει τηλεοπτικά, όσο το Μεγαλοπρεπής.

Παικταράς σουλτάνος  ήταν και σαν εραστής δεν πήγαινε πίσω, όμως όχι και μεγαλοπρεπής. Άλλο αξίζει να σημειώσουμε. Ανέβηκε στο θρόνο από τα 24 χρόνια του κι έμεινε μέχρι το θάνατό του, το 1566, και από τότε, ουσιαστικά, πήρε τον κατήφορο η αυτοκρατορία. Πήρες χαμπάρι;

Μιλάμε ποδοσφαιρικά. Δηλαδή; Έναν μόλις αιώνα μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και μέχρι τα χρόνια της σουλτανίας του Σουλεϊμάν κρατάει η ακμή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δεν κατέρρευσε διότι δεν απειλήθηκε από εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό.

Χώμα είναι η ομάδα στο γήπεδο, αλλά δεν χάνει διότι από τον αντίπαλο λείπουν δόντια και νύχια. Τελικά, η ανίκητη  αυτοκρατορία πατσαβούρεψε αρχές του 20ου αιώνα και στη σέντρα του γηπέδου εμφανίστηκε χωρίς αντίπαλο και με τον διαιτητή πιασμένο ο Κεμάλ Ατατούρκ. Θεός για την Τουρκία ο Κεμάλ, όμως οι Τούρκοι είναι πάντα περήφανοι και για τον Σουλεϊμάν.

Διαβαστε ακομα:

ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΙΑ, ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ