Η ''ΣΥΜΦΩΝΙΑ'' ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

 

Τριάντα περίπου αντάρτες του ΕΛΑΣ, του αντιστασιακού στρατού στη γερμανική κατοχή, με εντολή του ΚΚΕ, συγκεκριμένα του γραμματέα του κόμματος Νίκου Ζαχαριάδη, την πέφτουν στο σταθμό χωροφυλακής στο Λιτόχωρο Πιερίας. Συνέβη το 1946, σα σήμερα τη νύχτα 30 Μαρτίου, κι αυτό το γεγονός θεωρείται η αρχή του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα.

Έλληνες εναντίον Ελλήνων. Αδελφός εναντίον αδελφού. Από την ίδια μάνα, ο ένας δεξιός, ο άλλος αριστερός. Ο εφιάλτης της νεώτερης Ιστορίας μας, λέω για τον εμφύλιο, που κράτησε τρία γεμάτα χρόνια και για δεκαετίες άφησε τα σημάδια του. Στο λογαριασμό και το αίμα που χύθηκε, Ελλήνων από Έλληνες.

Εμφύλιος πόλεμος, το ''δεύτερο αντάρτικο'', λέει. Η συνέχεια της εθνικής αντίστασης. Βιώματα τραυματικά, πληγές ανοικτές κληρονομήθηκαν στα παιδιά, στα εγγόνια και δεν έκλειναν με τίποτα.

Ο εμφύλιος «τυπικά» τελείωσε τον Αύγουστο του 1949 με την οριστική ήττα των αριστερών, όμως τα ψυχολογικά κι όχι μόνον κατάλοιπα αυτής της κατάρας ταλαιπώρησαν την πατρίδα μας. Από τη μία πλευρά ο «κρατικός» στρατός, από την άλλη ο «δημοκρατικός» στρατός που ελεγχόταν από το ΚΚΕ.

Ο εμφύλιος στην Ελλάδα, η αμέσως επόμενη σελίδα μετά την... Συμφωνία της Βάρκιζας, θεωρείται το πρώτο επεισόδιο του «Ψυχρού Πολέμου» ανάμεσα στη Δύση και την Ρωσία, λίγο μετά τη νίκη των συμμάχων στο Β' παγκόσμιο πόλεμο και τη... συμφωνία τους στην Γιάλτα.

Διαβαστε ακομα:

Η ΚΥΡΑ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗΝ