ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΑΔΕΛΦΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

Με αφορμή το θάνατο του Κύπριου πολιτικού, και με παραπολιτική δράση, Βάσου Λυσσαρίδη, μια αθώα ερώτηση. Βεβαίως με δράση και παραπολιτική, διότι ο εκλιπών πρωταγωνίστησε και παρασκηνιακώς στις υποθέσεις της Κύπρου, και δεν γινόταν διαφορετικά την μεταπολεμική περίοδο. Ειδικά στην κατεχόμενη από τους Βρετανούς μεγαλόνησο ήταν μάλλον απίθανο ο αληθινά πατριώτης πολιτικός να περιοριζόταν σε καθαρόαιμη… κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Λέει πολλά και μόνο το γεγονός ότι ο Λυσσαρίδης διέθετε προσωπική φρουρά ένοπλων (!) με κόκκινο μπερέ, τους περίφημους ''κοκκινοσκούφηδες'', μια εκπαιδευμένη παραστρατιωτική ομάδα. Είχε διαγραφεί από το ΑΚΕΛ, το κομουνιστικό κόμμα της Κύπρου, ως… συνεργάτης των Βρετανών, επειδή οι κοκκινοσκούφηδες ενσωματώθηκαν στην ΕΟΚΑ, η οποία βέβαια πολεμούσε τους Άγγλους στο νησί.

Δεν έχω λησμονήσει το ερώτημα που υποσχέθηκα στην αρχή. Το ΠΑΣΟΚ όταν έγινε κυβέρνηση στην Ελλάδα χρηματοδοτούσε το αδελφό σοσιαλιστικό κόμμα της Κύπρου, με αρχηγό τον Λυσσαρίδη (1920-2021); Αυτό είναι το ερώτημα. Και από ποιο κονδύλι, κρατικό ή κομματικό, δηλαδή πασοκικό, προέρχονταν τα χρήματα στο κόμμα του Λυσσαρίδη. Κι αν ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε τον απόλυτο έλεγχο των πακέτων από Ελλάδα σε Κύπρο. Κι αν όλα τα χρήματα από Ελλάδα για να ενισχυθεί οικονομικά το κυπριακό σοσιαλιστικό κόμμα  πράγματι κατέληγαν στο ταμείο του.  

Δεν ξέρω, γι’ αυτό ερωτώ. Αν ήξερα δεν θα ρωτούσα. Θα έγραφα ό,τι ήξερα. Με την ευκαιρία να αναπτύξω την προσωπική μου γνώμη. Εξ ορισμού θεωρώ ύποπτες τις χρηματοδοτήσεις και για καλό σκοπό. Για τον καλό αγώνα της πατρίδας, της μεγάλης ιδέας, της επανάστασης, του λαού και σία. Συνήθως αυτές τα αλισβερίσια γίνονται δήθεν για πεντακάθαρους λόγους αλλά είναι η ευκαιρία ένα μέρος των χρημάτων να καταλήγουν σε περίεργες τσέπες ή να διατίθενται για ανομολόγητους σκοπούς.

Διαβαστε ακομα:

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ;