ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ''ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ''

 

Συνωμοτική οργάνωση στο στρατό. Καθόλου περίεργο. Σύνηθες φαινόμενο στα μικρά κράτη, όχι απαραίτητα με καθεστώς ολοκληρωτικό. Όταν, μάλιστα, υπάρχει δικτατορία, τότε σταματάει να έχει νόημα μια μυστική, μια παράνομη ''αδελφότητα'' υπερπατριωτών υποτίθεται αξιωματικών.

Η Ελλάδα βγαίνει από την γερμανική κατοχή, αφήνει πίσω τον πόλεμο και στη συνέχεια τον εμφύλιο, και μέσα στον εθνικό στρατό στήνεται ο Ι.Δ.Ε.Α. Ο Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών. Κατά βάση βασιλικών. Οπαδών του πρώην δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά και αντίθετων του δημοκράτη Ελευθερίου Βενιζέλου. Στην πραγματικότητα οι φανατικοί αξιωματικοί είναι αντικομουνιστές.

Το 1951 παραιτείται από αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων ο καραδεξιός Αλέξανδρος Παπάγος και την άλλη κιόλας μέρα, στις 30 Μαίου σα σήμερα, οι καραδεξιοί και σκληροπυρηνικοί του ΙΔΕΑ κάνουν πραξικόπημα. Κατέλαβαν το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ. Σαλτάρησε ο Παπάγος! ''Παλαβώσατε, μωρέ; Τσακιστείτε τώρα αμέσως να γυρίσετε στις μονάδες σας. Δεν θα το πω δεύτερη φορά''.

Έτσι κι έγινε. Πειθάρχησαν διότι ο Παπάγος ήταν ''δικός τους'', των κινηματιών. Το κίνημα ξεφούσκωσε και ο απόλυτα ''εθνικόφρων'' και αντικομουνιστής Παπάγος, όταν έγινε πρωθυπουργός όχι μόνο αμνήστευσε τους πραξικοπηματίες, αλλά και τους επανέφερε στο στρατό.

Ο κομουνιστικός κίνδυνος ήταν η επίσημη ''ιδεολογία'' του κράτους στην Ελλάδα και το διχαστικό πνεύμα ταλαιπώρησε τον τόπο μέχρι την...  ''επανάσταση'' των συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967. Ο ΙΔΕΑ ουσιαστικά έγινε πραγματικότητα στα τελειώματα του Β’ παγκοσμίου πολέμου και αρχής γενομένης στη Μέση Ανατολή. Για να είναι σίγουρος μην του κάνουν καμιά ζημιά οι τρελάρες αξιωματικοί, τα υπολείμματα του ΙΔΕΑ, με τη μεταπολίτευση το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε υπουργό δημοσίας τάξης τον Σόλωνα Γκίκα (1898- 1978), στρατηγό, άλλοτε αρχηγό του ΙΔΕΑ.

Διαβαστε ακομα:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΣΥΡΙΖΑ Η ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ