Ο ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

 
Ο Νικολό Μακιαβέλι έγραψε το βιβλίο “Ο Ηγεμών”, το οποίο θεωρείται το αξεπέραστο “εργαλείο” σε κάθε εξουσιαστή στους αιώνες των αιώνων. Επειδή ο άνθρωπος δεν άλλαξε, παραμένει αυτός που ήταν πάντα, που θα είναι πάντα. Μελέτησε, λοιπόν, ο Μακιαβέλι τις ανθρώπινες σχέσεις και το πως εξασφαλίζει, το πως διατηρεί κάποιος την εξουσία του. Και οι σκέψεις του είναι η πρωινή και η βραδινή προσευχή κάθε εξουσιαστή, κάθε κυβερνήτη, του καθένα ο οποίος είναι προϊστάμενος σε επιχείρηση, οπουδήποτε.
Ο Nicolo Machiavelli γεννήθηκε Μάιο του 1469 και πέθανε το 1527, σα σήμερα 21 Ιουνίου. Ήταν διαπιστωμένα ένα άτομο ηθικό, αδιάφθορο, όχι βέβαια άγιος. Και σίγουρα χαρακτηρίζεται προοδευτικός, με την έννοια του σήμερα.
Να, τι έγραψε ο Νικολό Μακιαβέλι για την οθωμανική αυτοκρατορία και την Ελλάδα:  
Ο Τούρκος σιγούρεψε την κατάκτηση του στην Ελλάδα διότι κατοίκησε στην κατακτημένη χώρα. Όταν ο κατακτητής διαμένει στο ξένο τόπο αντιλαμβλανεται τις ανταρσίες με τη γέννηση τους και τις καταπνίγει. Αν δεν έχει εγκατασταθεί στη ξένη χώρα παίρνει μυρωδιά τα κινήματα εναντίον του όταν αυτά θα έχουν θεριέψει.
Οι κατακτημένοι υπήκοοι όταν έχουν παράπονα τα λένε στο νέο ηγεμόνα κι έτσι τον αποδέχονται.
Στην κατακτημένη επαρχία δύσκολα να εισβάλει άλλος ξένος.
Αυτός που κατακτά έναν τόπο γίνεται αργηγός του και υπερασπιστής του. Και είναι πιο ισχυρός από τους μικρότερης ισχύος τοπικούς ηγεμόνες.
Διαβαστε ακομα:

ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ... ΜΠΑΝΑΝΕΣ