ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ

 

''Ο Ερντογάν προκαλεί''. Βαρέθηκα να το διαβάζω. ''Προκλητικός ο Ερντογάν''. Κανένα πρόβλημα τα μέσα να το παπαγαλίζουν σε κάθε περίπτωση. ''Νέα πρόκληση ο Ερντογάν'', δεν χρειάζεται να ψάξουν να βρουν κάτι άλλο. ''Ερντογάν'' και ''πρόκληση'', αυτές οι δυο λέξεις πάνε μαζί.

Και λες ''σε κάθε περίπτωση'' διότι ο Τούρκος είναι ανεξάντλητος, όλο κάτι καινούργιο βρίσκει για να… προκαλέσει – όπως γράφουν τα μέσα στην Ελλάδα. Το τελευταίο είναι το κόλπο που φτιάxνει στην Αμμόχωστο. Θυμίζω ότι η Τουρκία, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα που επιχείρησε η χούντα της Ελλάδος στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974, έκανε την εισβολή στη μεγαλόνησο.

Στις 20 του μήνα ξεκίνησε ο ''Αττίλας'', το Attila Harekati, όταν ακόμα δεν ήταν στα πράγματα ο Ερντογάν, και για την Τουρκία αυτή ήταν μια… ''ειρηνευτική επέμβαση''. Μια… νόμιμη παρέμβαση μέσα στα πλαίσια της Συνθήκης της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Μια επιβεβλημένη κίνηση στρατιωτικού τύπου στο πνεύμα του... ΟΗΕ.

Αυτή, όμως, είναι η Τουρκία κι αυτός είναι ο Ερντογάν. Ποιος, δηλαδή; Ο σουλτάνος της χώρας του. Χωρίς πλάκα, μειονεκτεί στο σουλτανιλήκι του Ερντογάν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. Ο σπουδαιότερος σουλτάνος στην Ιστορία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δεν χρειάζεται να πει πολλά κανείς για να συγκρίνει τους δυο σουλτάνους. Περισσότερα από 90.000 τετραγωνικά μέτρα είναι το θερινό ανάκτορο του σημερινού σουλτάνου. Του Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχει σήμερα στον πλανήτη αρχηγός κράτους, κυβερνήτης χώρας, που έχει ξεπεράσει σε πολυτέλεια όλους τους τσάρους και αυτοκράτορες, βασιλιάδες και σουλτάνους. Μακράν και στα ίσα είναι ο Ερντογάν. Δεν κρύβεται ο παίκτης, κι αυτό το ξέρουν όλοι, οι αναλώσιμοι πλανητάρχες των ΗΠΑ, οι τσάροι χθεσινοί και ο σημερινός της Ρωσίας, οι δικτάτορες της Κίνας, οι πρόεδροι της Ευρώπης και σία.
Δεν μιλάμε για τα χειμερινά ανάκτορα του Ερντογάν στην Άγκυρα, που κόστισαν 500 εκ. δολάρια (φώτο). Η κουβέντα είναι για τα 300 δωμάτια στη Μαρμαρίδα, όπου κατασκευάστηκε το παλάτι το καλοκαιρινό του σουλτάνου, το οποίο υπολογίζεται να κόστισε 70 εκ. δολάρια. Με ιδιωτική παραλία. Με ιδιαίτερα διαμερίσματα ολόγυρα για το προσωπικό που έχει την ευθύνη της φύλαξης του χώρου, αλλά και για τις ανάγκες εξυπηρέτησης. Όταν λέμε σουλτάνος, εννοούμε σουλτάνος και μαχαραγιάς και σατράπης και κάιζερ και σάχης.
Διαβαστε ακομα: