ΑΤΙΜΙΑ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ RED GODE ΑΠΟ ΠΕΖΟΝΑΥΤΗ

 

Κάποια πράγματα είναι απαραίτητα, τόσο απαραίτητα, αλλά και τόσο απαγορευμένα, που εφαρμόζονται χωρίς να αναφέρονται στα χαρτιά. Red Gode, ο Κόκκινος  Κώδικας των πεζοναυτών.  Δεν γίνεται να εκπαιδευτεί ο πεζοναύτης αν δεν υποστεί τα ατέλειωτα καψόνια.

Γκουαντάναμο. Ναυτική βάση των ΗΠΑ  στη διαχωριστική γραμμή με Κούβα. Βρέθηκε νεκρός ο Ουίλιαμ Σαντιάγκο που δεν άντεχε τον red gode και ήταν ύποπτος να καρφώσει τον ‘’παράνομο’’ τρόπο εκπαίδευσης και ζωής σε στρατόπεδο πεζοναυτών. Ο διοικητής της μονάδας είναι απόλυτος: ''Παίρνω μπρέκφαστ 300 μέτρα από 4.000 εκπαιδευμένους να με σκοτώσουν πιστούς του Φιντέλ Κάστρο. Όποιος αρνείται τον  Red Gode δεν έχει αντιμετωπίσει σοβιετικά ΑΚ-47. 

Ο Αμερικάνος πεζοναύτης κοιμάται στο κρεβάτι του και στο προσκέφαλο έχει την Βίβλο. Αν δεν πλένεται ο πεζοναύτης σύμφωνα με τον κανονισμό θα του κάνουν μπάνιο με βούρτσα από σύρμα κατσαρόλας. Ο πεζοναύτης Ουίλιαμ  Σαντιάγκο δεν την έβγαζε στις ασκήσεις, π.χ. με τρεις ξιφολόγχες στο ντουφέκι, στον κόλπο Γκουαντάναμο, μάλιστα έστειλε επιστολή σε γερουσιαστή και ζητούσε μετάθεση… Απίθανο να μην τον καθαρίσουν και να πουν πως… αυτοκτόνησε. Είναι το στόρυ της ταινίας Ζήτημα Τιμής, από το θεατρικό έργο A Few Good Men. Πρωταγωνιστούν Τομ Κρουζ, Τζακ Νίκολσον, Ντέμυ Μουρ. Ταινιάρα, σκηνοθεσία του σπουδαίου Ρομπ Ράινερ.

Με Τιμή ζει ο πεζοναύτης. Ατιμάζει τον εαυτό του και το σώμα στο οποίο ανήκει, αν καρφώσει, αν αρνηθεί τον  Red Gode.

Το σώμα των πεζοναυτών συγκροτήθηκε Νοέμβριο του 1775, λίγους μήνες πριν την ιδρυτική διακήρυξη της ανεξαρτησίας 13 πολιτειών από την αποικιοκρατία της Αγγλίας. Από τον Ιούνιο του 1834 οι πεζοναύτες, Marins Corps, ανήκουν στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, διαθέτουν δύναμη 200.000 ανδρών, μόνο τα πολεμικά τους αεροπλάνα είναι 1.200.

Στην Ελλάδα. Πεζοναύτες (φώτο), με τις μοίρες καταδρομών, υπάρχουν από τον Φεβρουάριο του 1968. Η προϊστορία τους ξεκινάει από το 1945, σα σήμερα 3 Αυγούστου, και ‘’γεννήτορα’’ το 575 τάγμα πεζικού στη Χρυσοπηγή Χανίων Κρήτης. Εμφύλιος πόλεμος, η μονάδα μετακινείται στη Βόρεια Ελλάδα και προσαρτάται στην 41η ταξιαρχία του κυβερνητικού στρατού, για να αντιμετωπίσει τον αντάρτικο στρατό.

Μετά από αρκετές μάχες το 575 θα βρεθεί στο Άργος Ορεστικό και θα ενταχθεί στο 90ο σύνταγμα πεζικού.Στη συνέχεια αποτελεί εφεδρεία της ΑΣΔΕΝ και μετακινείται στη Χαλκίδα, με ετοιμότητα επέμβασης στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου λόγω του Κυπριακού και της πρώτης μεγάλης στρατιωτικής κρίσης με την Τουρκία.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΚΟΜΕΝΟΣ