ΜΙΑ KOLOTOUMBA ΤΣΙΠΡΑ ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Χάνω αν μου διαφύγει κάτι που έγραψε ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος. Στα 82 του έχει αποσυρθεί οριστικά από την πολιτική, αλλά δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί ως παρατηρητής. Και κατά καιρούς ως σχολιαστής. Μόλις προ ημερών σε άρθρο του στα Νέα ο Μάνος σημειώνει:

Είναι βέβαιο ότι οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Και οι αμέσως επόμενες με ενισχυμένη αναλογική, αν 200 από τους 300 βουλευτές ψηφίσουν να ισχύσει το προηγούμενο εκλογικό σύστημα. Ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις θα υπάρξει ένα δίμηνο.

Την απλή αναλογική ψήφισε ο Σύριζα κι αυτό ήταν ηλίθιο. Στόχο είχε να βλάψει τη ΝΔ, και την επιστροφή του Σύριζα στην εξουσία ως Συνασπισμός με άλλα κόμματα. Ο Σύριζα, όμως, σύμφωνα με διαδοχικές μετρήσεις παραμένει καθηλωμένος σε χαμηλά ποσοστά και πολλά μικρά κόμματα κρατούν σαφείς αποστάσεις απ’ αυτόν. Λες και ο Τσίπρας έχει μολυνθεί από κορονοϊό και δεν τον πλησιάζουν.

Τον Σύριζα συμφέρει να γίνουν οι προσεχείς εκλογές με ενισχυμένη, όχι με απλή αναλογική. Γιατί; Πρώτον, ο Τσίπρας θα αποφύγει δυο ήττες, αφού θα στηθούν μόνο μια φορά οι κάλπες. Δεύτερον, η ενισχυμένη ευνοεί τη συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων στους δυο ισχυρούς πόλους, δηλαδή τη ΝΔ και το Σύριζα. Δεν θα ευνοήσει τα μικρότερα κόμματα, ούτε τη δημιουργία νέων που θα ροκανίσουν ψήφους των ισχυρών.

Αυτή τη φορά θα ωφελήσει την Ελλάδα αν ο Τσίπρας αν κάνει kolotoumpa. Θα αποφύγουμε την αρνητική περίοδο των δυο… χαλαρών μηνών ανάμεσα στις δυο εκλογές. Σε μια εποχή που χρειάζεται η εθνική ενότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τουρκική απειλή.  

Διαβαστε ακομα:

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ ΤΟΥ