ΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΗΤΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΤΣΙΠΡΑ

 
Του Ανειδίκευτου Συνεργάτη
Περασμένα ξεχασμένα; Ποτέ; Πάντα είναι χρήσιμο να σκαλίζει κανείς το παρελθόν. Βγαίνουν συμπεράσματα. Δίνονται απαντήσεις για κάποια πράγματα που ακολουθούν. Τίποτα δεν θάβεται αν έχει να μας πει αλήθειες που ισχύουν και σήμερα.Γιατί κέρδισε ο Μητσοτάκης πριν έξι χρόνια την αρχηγία στο ένα από τα δυο ιστορικά κόμματα; Στο κόμμα που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ μεγαλύτερης διάρκειας, με εξαίρεση το εκτός τόπου, χρόνου και κόλπου ΚΚΕ. Από το 1821 κανένα άλλο κόμμα στην πατρίδα μας δεν έχει τόσο μεγάλη συνεχή πορεία στο χρόνο, η ΝΔ ήδη μπήκε στο 48ο έτος της. 
Ας θυμηθούμε, λοιπόν, το σκηνικό της εσωκομματικής αλλαγής στην Νέα Δημοκρατία, με τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου, του εκλεγμένου προέδρου της και την επικράτηση του Κυριάκου, σα σήμερα 10 Ιανουαρίου, το 2016. Πρώτα, τα νούμερα. Στον άλφα γύρο ξεχώρισαν ο τότε πρόεδρος του κόμματος Μεϊμαράκης (στη φώτο) με 160.823 ψήφους και ο Μητσοτάκης με 115.162. Οι Απόστολος Τζιτζικώστας, Άδωνης Γεωργιάδης αποκλείστηκαν από την αναμέτρηση του βήτα γύρου, όπου εκεί πήρε την καρέκλα του αρχηγού ο ''Κούλης'' με 173.297ψηφοδέλτια έναντι ''157.224'' της Βαγγέλας.

 

Γιατί έγινε η ανατροπή υπέρ του γιου του επίτιμου προέδρου της ΝΔ; Γιατί πέτυχε το αουτσάϊντερ Μητσοτάκης, ενώ είχε αποτύχει η αδελφή του, το φαβορί στην κόντρα της με τον Αντώνη Σαμαρά, το Νοέμβριο του 2009, για τη διαδοχή του Κώστα Καραμανλή.

Κέρδισε ο Μητσοτάκης επειδή ο Καραμανλής υποστήριξε τον Μειμαράκη. Επειδή δημοσίως δεν είπε ούτε κουβέντα υπέρ του ο πατέρας του Κωνσταντίνος, ενώ η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη στήριξε και παρασκηνιακά τον Μειμαράκη. Επειδή ο Τσίπρας είπε ότι ο καταλληλότερος αρχηγός για την ΝΔ είναι ο Μητσοτάκης. Δεν είναι λίγα όλα αυτά.

 

Για όσους θυμούνται είχαμε εκτιμήσει από πριν ότι ο μεγάλος ηττημένος της διαμάχης θα είναι ο Κώστας Καραμανλής, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Επειδή το έπαιξε κληρονόμος με δικαιοδοσία να ορίζει αυτός τον ''διευθύνοντα σύμβουλο'' ΠΑΕ ΝΔ, της Πολιτικής Ανώνυμης Εταιρείας ΝΔ, όχι μόνον ως πρώην πρωθυπουργός (2004 -09), αλλά και... δικαιωματικά κάτοχος στην πλειοψηφία των μετοχών. Αφού, λοιπόν, ο Κωστάκης με το βαρύ όνομα ''Καραμανλής'' καθάρισε στον πρώτο γύρο τον Τζιτζικώστα, έβαλε στο στόχαστρο τον Κυριάκο κι αυτό ακριβώς ήταν που προκάλεσε την αντίδραση των εκλεκτόρων.

Ακόμα, ο Καραμανλής ενέπλεξε τη Νέα Δημοκρατία σε παιχνίδια συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Και κατάφερε να συσπειρώσει εναντίον του, κρυφά ή φανερά και τους τρεις άλλους υποψηφίους.

Η νίκη του Κυριάκου είναι η δεύτερη των Μητσοτάκηδων εναντίον του ''καραμανλισμού'' και σηματοδοτεί επιστροφή και, υποτίθεται, μια άλλη εποχή της Νέας Δημοκρατίας στην αντιπολίτευση. Επειδή έπεισε ότι μόνο αυτός μπορούσε να κάνει την ανανέωση του κόμματος. Είχε πιο καθαρές και πειστικές τοποθετήσεις στα σοβαρά θέματα.

Όσο αφορά τον Μειμαράκη. Δεν ηττήθηκε, μέχρι εκεί ήταν οι δυνατότητες του. Έπαιξε με τις πλάτες άλλων, ας όψονται αυτοί που τον προωθούσαν.

Διαβαστε ακομα:

ΑΙΩΝΙΑ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ