ΜΠΡΑΒΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ

 
Είναι γνωστή η διαφωνία του Άρη (φώτο) για τις συμφωνίες που υπέγραψε η πολιτική ηγεσία στον Λίβανο και την Καζέρτα, αλλά όχι τόσο γνωστή η επιμονή του να τηρηθούν. Στην ιστορική ομιλία του στις 4 Μαρτίου 1945 στην Καλλιθέα Σπερχειάδας ενώπιον 60 κομματικών στελεχών, κάνει έναν γενικό απολογισμό, μια αναδρομή εφ’ όλης της ύλης:
''... Αφού υπέγραψαν αυτές τις συμφωνίες στον Λίβανο και στην Καζέρτα, έπρεπε να τις τηρήσουν χωρίς διαμαρτυρίες ή αθετήσεις της υπογραφής. Ό,τι κι αν γινόταν, έπρεπε να δείξουμε πως τηρούμε τις συμφωνίες. Πως θα μας εμπιστευτεί ο λαός.. ;''.
Όσο μιλάει ο Βελουχιώτης, εμφανίζεται ένα πρόσωπο που κινητοποιεί αμέσως τα ανακλαστικά του αρχηγού. Είναι ο γνωστός μπράβος της κομματικής ηγεσίας Θησέας (Τάκης Σαρρής). Σε ένα νεύμα του αρχηγού ο Τζαβέλας, που γνωρίζει καλά τον νεοφερμένο και δυο ακόμα μαυροσκούφηδες τον βάζουν στη μέση. Η αποστολή του Θησέα ματαιώνεται. Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος αργότερα είχε σταλθεί να πυροβολήσει ''αγανακτισμένος'' τον αρχηγό για την προδοσία του στο κόμμα

Δυο πασίγνωστες δολοφονίες με κομματική εντολή και δράστη τον Θησέα είναι του μόνιμου υπολοχαγού Γ. Γεωργιάδη και του ταξίαρχου του ΔΣΕ Γ. Γιαννούλη, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Τον πρώτο τον πλησίασε από πίσω σε μια πορεία στη Μικρολίμνη των Πρεσπών και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ στον αυχένα. Τον δεύτερο, μετά από κομματική ανάκριση στον Γράμμο, τον συνόδευσε δήθεν στο κρατητήριο και τον πυροβόλησε πισώπλατα.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ είναι παρμένο από το νέο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου ΟΙ ΑΤΑΚΤΟΙ, σελ. 351, εκδόσεις Τόπος, τηλ. 210- 8222.835 και 210. 8222.856

Διαναστε ακομα:

ΑΓΑΠΗΣΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΗ