ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ, ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ, ΓΡΑΨΕ ΛΑΘΟΣ

 
Τι εύκολα που τα λένε!. Έτσι που λέτε... Μια ιστορία εκφράζει αλήθειες και χαρακτηρίζει ένα κράτος, μια κοινωνία, την παρουσιάζουν με τρόπο που να μοιάζει μια ανώδυνη γραφικότητα. Ένα ατύχημα, κάτι τυχαίο και ας το βάλουμε στο περιθώριο, στο αρχείο, στο μουσείο. 
Βαρεμένος αντικομουνιστής, με το όνομα Γιόζεφ Μακάρθυ, μια καταπιεσμένη αδερφή, ''παρέσυρε'' ολόκληρη την Αμερική σε μια παρανοϊκή κατάσταση και τελικά δυσφήμησε τις ΗΠΑ περισσότερο από κάθε τι άλλο. Υστερία αντισοβιετική είχε καταλάβει την πλανηταρχία τις δύο πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και τις χρεώνουν στον Ιησουίτη γερουσιαστή, ρεπουμπλικάνο βέβαια, Γιόζεφ Μακάρθυ.

Δεν είναι έτσι, όμως. Το φαινόμενο του μακαρθισμού, τόσο κοντινό, εκφράζει την αληθινή αγωνία της Αμερικής μήπως διαβρωθεί πολιτικά από τον... κομουνιστικό κίνδυνο. Φοβερά πράγματα. Η χώρα της Δημοκρατίας είχε στήσει την περιβόητη Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών και κάθιζε στο σκαμνί προσωπικότητες της κοινωνίας. Ανώτερους υπαλλήλους, διπλωμάτες, συγγραφείς. Είχαν φτιάξει και τη Μαύρη Λίστα του Χόλυγουντ.

Ο κάθε ύποπτος, αριστερός, φιλοαριστερός,περνούσε από Ιερά Εξέταση. Και έχανε τη δουλειά του. Διαφορετικά, μια σωτηρία είχε, να καρφώσει φίλους, συγγενείς, συναδέλφους που ήταν κομουνιστές, φιλοκομουνιστές. Μέσα στα καρφιά και ο ελληνικής καταγωγής μέγας σκηνοθέτης, Κωνσταντινουπολίτης Ελία Καζάν. Ο Τσάρλυ Τσάπλιν, ο Ζυλ Ντασέν, ένα σωρό άλλοι αριστεροί προτίμησαν να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ.

Ο Joseph Raymond Macarthy γεννήθηκε Νοέμβριο του 1908σα και πέθανε το 1957 σε ηλικία 48 χρονών, σα σήμερα 2 Μαίου. Χρειάστηκε πρώτα να πάει στον παράδεισο ο Μακάρθυ, και μετά οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πως όλα όσα έγιναν στο όνομα του αντικομουνισμού, όλο αυτό το αίσχος του “μακαρθισμού”, ήταν παράνομα, αντισυνταγματικά.

Διαβαστε ακομα:

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΑ ΝΑ ΝΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΟ