ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΕΤΟΙΟ ΜΠΙΖΑΡΙΣΜΑ

 
Γράφει ο Ισαακ Διαμαντίδης
 
Κυριάκος ο ρέκορντμαν. Στα 42 λεπτά ομιλίας του στο Κογκρέσο χειροκροτήθηκε  37 φορές. Κάθε λεπτό και χειροκρότημα. Και να φανταστεί κανείς ότι το πέτυχε στο σκληρό τερέν της πολιτικής και όχι σε έναν άλλο χώρο, όπως το θέατρο, την όπερα ή τα γήπεδα όπου οι θεατές εκφράζουν πιο ελεύθερα και αυθόρμητα τα συναισθήματα τους για τους πρωταγωνιστές. Θα' λεγε κανείς ότι ο Λουτσιάνο Παβαρότι είχε πιο εύκολο έργο το 1988 ,όταν ξεσήκωσε τους θεατές του με την ερμηνεία του ρόλου του Νεμορίνου στο Ελιξήριο του Έρωτα του Ντονιτσέτι στην όπερα του Βερολίνου, εισπράττοντας χειροκρότημα διάρκειας 67 λεπτών, ενώ αναγκάστηκε να επιστρέψει 165 φορές στη σκηνή. Μάλλον είχε πετύχει τότε παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Μητσοτάκης διαπιστώνοντας ότι στα 11 από τα 37 ξεσπάσματα τους οι  αντιπρόσωποι του αμερικανικού έθνους τον χειροκρότησαν όρθιοι,παραδέχθηκε ότι τόσο ενθουσιασμό δεν έχει απολαύσει ούτε στην ελληνική βουλή .

Παλιά,, παμπάλαια  η τέχνη του χειροκροτήματος σαν μορφή επικοινωνίας Στις παραστάσεις του αρχαίου δράματος στην Αθήνα, το χειροκρότημα ήταν μία ένδειξη επιδοκιμασίας και συμμετοχής, ενώ προσπάθειες να επηρεαστούν οι δικαστές και το κοινό στις παραστάσεις αυτές , οδήγησαν στις οργανωμένες ομάδες χειροκροτητών ή αλλιώς κλάκες, 
 
Στις χριστιανικές εκκλησίες απαγορευόταν το χειροκρότημα, αλλά υπάρχουν μαρτυρίες ότι το 1770 στην Ιταλία, οι πιστοί ξερόβηχαν ή φυσούσαν τη μύτη τους για να εκφράσουν το θαυμασμό τους. Ο Νέρωνας  στην προσπάθεια του να καθιερωθεί σαν ποιητής είχε προσλάβει 5.000 στρατιώτες για να τον επευφημούν στους διάφορους ποιητικούς διαγωνισμούς .Από τότε η κλάκα ήταν επάγγελμα ή ρόλος, όπως συμβαίνει στις μέρες μας με τους φανατικούς των κομμάτων.

 

Φαίνεται, πάντως, πως  το ρεκόρ του Κυριάκου θα παραμείνει για αρκετά χρόνια απλησίαστο από κάθε άλλον Έλληνα επίδοξο μιμητή του. Κι αυτό όχι τόσο γιατί αποκλείεται να βρεθεί άλλος ικανός πρωθυπουργός, αλλά γιατί είναι δύσκολο να δημιουργηθούν εκ νέου οι συνθήκες που επέβαλαν την πρόσκληση και την ομιλία του στους Αμερικανούς γερουσιαστές. Και αυτές δεν ήταν άλλες από τη  νέα ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία και τις κόντρες ΗΠΑ-Τουρκίας .Βλέπεις δεν φτάνει να είσαι καλός γκολτζής , πρέπει να έχεις και γήπεδο με κερκίδα...

Διαβαστε ακομα:

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ... , ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ;