ΡΟΥΦΙΑΝΕΜΕΝΗ ΚΙ ΑΝΥΠΑΝΤΡΗ ΧΗΡΑ Η ΜΑΝΤΩ

 
Τον απατούσε ή όχι τον Δημήτριο Υψηλάντη η Μαντώ Μαυρογένους. Τι ψάχνεις να βρεις μετά από 200 χρόνια. Κι άντε το βρήκες, έχει καμιά σημασία; Λένε ότι ήταν τίμια κοπέλλα και δεν φόρεσε τα κέρατα στον πρίγκηπα. Αυτός, πάντως, εγκατέλειψε την αρραβωνιάρα, την ηρωϊδα της ελληνικής επανάστασης. Πλουσιοκόριτσο, δεν αποδέχθηκε μια τέτοια συμπεριφορά από τον αγαπημένο της. Δεν το χώνεψε ποτέ αυτό. Έφθασε, αν είναι δυνατόν, να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και να αναφέρει ότι ο Υψηλάντης «την εποίησεν το πονηρόν!». Της πήρε την παρθενία, δηλαδή. Αφού προηγουμένως της είχε δώσει όρκο πίστεως.
Συνέβαιναν κι αυτά το 1821. Η Μαντώ Μαγδαληνή, κόρη μεγαλέμπορα και αδελφή του ηγεμόνα της Βλαχίας σκύλιασε από το κακό της όταν ο Υψηλάντης διέκοψε τη σχέση τους. Φοβερό! Ζήτησε να διαβαστεί δημοσίως το χαρτί στο οποίο ο χοντρός, κοντός και φαλακρός Υψηλάντης της είχε πράγματι υποσχεθεί γάμο. 
Τελικά, οι δυο πρώην εραστές έζησαν στο Ναύπλιο, σε δυο σπίτια αντικρυστά, όμως ποτέ δεν άλλαξαν κουβέντα. Το μίσος της Μαντώς κράτησε μέχρι το θάνατο του Υψηλάντη. Στην κηδεία του, πάντως, φόρεσε μαύρα και δεν δίστασε κι αυτή να τον νεκροστολίσει.

Σα σήμερα 22 Οκτωβρίου, το 1822, η Μαντώ Μαυρογένους απέκρουσε 200 Τούρκους και Αλγερίνους που ήθελαν να μπουκάρουν στην Μύκονο. Με δικά της λεφτά έφτιαξε ένα μικρό στόλο, με 4-6 πλοία. Συντηρούσε και μια μικρή μονάδα πεζικού.

Η Μαντώ, ψηλή, λεπτή, εύθραυστη, γεννήθηκε στην Πάρο και βρέθηκε με την οικογένεια της στη Ρουμανία και μετά στην Τεργέστη. Τιμητικά ο Καποδίστριας της έδωσε τον τίτλο του αντιστράτηγου(!) και επειδή είχε μείνει άφραγκη της χάρισαν ένα σπίτι να μένει.

Οι ρουφιανιές αυτής της χαμούρας του Κωλλέτη, πρωθυπουργού τότε στην Ελλάδα, ήταν ότι η Μαντώ απατούσε τον Υψηλάντη μ' έναν Άγγλο που είχε βρεθεί στην Ελλάδα για τη Β΄ δόση του δανείου. Με την Μύκονο η σχέση της λόγω της μητέρας της, που ήταν κόρη από πλούσια οικογένεια του νησιού.
Διαβαστε ακομα: