ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

 

Προειδοποιώ ότι το επεισόδιο δεν είναι σκετς θεατρικής επιθεώρησης. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός και συνέβη το 1884, επί πρωθυπουργίας Τρικούπη, όπου το κυρίαρχο, τότε. σύνθημα του κοσμάκη ήταν “Κάτω οι φόροι”!

Απαραίτητο να επαναλάβω ότι όσο απίστευτο και ντροπιαστικό xαρακτηρισθεί αυτό που θα διαβάσετε, συνέβη εδώ, στην Ελλάδα. Κάποιος Νίκολσον, πρόξενος της Αγγλίας, με την σύζυγό του, έκαναν περίπατο στο αλσύλλιο του Λυκαβηττού, όμως το ζευγάρι μπήκε και στην απαγορευμένη ζώνη, ίσως από απροσεξία, όχι με σκοπιμότητα.

Ο εντεταλμένος να φρουρεί την απαγορευμένη περιοχή χωροφύλακας, Λουκάς Καλπούζος στο όνομα, λέει στον Άγγλο “Φύγε, γύρνα πίσω, απαγορεύεται”. Ο Νίκολσον θίχτηκε, Βρετανός αυτός, όχι κι ένας Ρωμιός να τον προστάζει, μάλιστα να μην του επιτρέπει να κάνει το κέφι του. Ο πρόξενος βρίζει τον χωροφύλακα κι αυτός πλακώνει στο ξύλο τον Άγγλο.

Της πουτάνας το μαγκάλι έγινε στην Αγγλία. Η αγγλική κυβέρνηση απαιτεί ΟΛΗ η χωροφυλακή να παραταχθεί στην πλατεία Συντάγματος και να ζητήσει επίσημα συγγνώμην από τον πρόξενο Νίκολσον. Πράγματι, σα σήμερα στις 7 Ιανουαρίου, με εντολή του πρωθυπουργού Τρικούπη, στήθηκε στην πλατεία Συντάγματος και αυτοξεφτυλίστηκε η Χωροφυλακή ενώπιον ενός ασήμαντου προξενικού υπαλλήλου ξένης χώρας.

Το γεγονός, και επειδή ο κόσμος είχε φαρμακωθεί από την ταπείνωση της χώρας, έφθασε στη Βουλή. Μόνο πιστόλια δεν βγήκαν ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Τελικά, ο Τρικούπης ανετράπη με ψήφους 108 έναντι 104 και υπέβαλε την παραίτησή του στον βασιλιά, ο οποίος κάλεσε στα ανάκτορα τον Δεληγιάννη και του ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Διαβαστε ακομα:

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΚΟΜΑ