Η ΓΚΟΜΕΝΑ ΞΕΦΤΥΛΙΣΕ ΤΟΝ ΚΑΨΟΥΡΗ ΒΑΣΙΛΙΑ

 

Έχεις βασιλιά. Γιατί, όχι! Ποιος, όμως, λόγος μία χώρα, ένας λαός να έχει μονάρχη, αν αυτός δεν είναι παλληκάρι, όπως στα έργα του σινεμά. Και αντιβασιλικός να είσαι, θα τον χειροκροτήσεις και θα αισθάνεσαι καλά ως πολίτης αν ο βασιλιάς αξίζει τα λεφτά και τα γαλόνια του.

Στην Ελλάδα τι έπαιξε; Κάποια νούμερα, μόνο για γιούχα και μούντζες, κάθισαν στο θρόνο. Και από πάνω το έπαιζαν μάγκες από τζάκι και προστάτες του πολιτεύματος. Το χειρότερο; Αυτοί οι λεχρίτες της βασιλικής εξουσίας υποστηριζόντουσαν πάντα από φανατικούς ψευτοπατριώτες. Με συνέπεια να γεννιέται ο εθνικός διχασμός και ο τόπος μας να υποφέρει, να μένει πίσω σε σύγκριση με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Βασιλεύς Κωνσταντίνος Α’. Ο της πλάκας. Μέχρι που ντύθηκε αρχιστράτηγος στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Είναι ο πατέρας του Γεωργίου Β’ και του Παύλου Α’, επίσης βασιλιάδων της Ελλάδος. Ο δεύτερος, ο σύζυγος της Φρειδερίκης και πατέρας του τελευταίου βασιλιά, του Κοκό. Είχε παντρευτεί 21 χρονών την Σοφία, αδελφή του Γερμανού αυτοκράτορα.

Ελευθέριος Βενιζέλος από τη μία, Κωνσταντίνος από την άλλη, το δίπολο του διχασμού. Ο δε βασιλεύς είχε και το σεβντά του με μια ηθοποιό, στο όνομα Πάολα Λοτέρο, με την οποία ήταν κάργα καψούρης. Αλληλογραφούσε ο καπετάν αρχιμαλάκας με την γκόμενα ακόμα και τις ημέρες που ήταν στο μέτωπο, στον ελληνοτούρκικο πόλεμο. Ο χάλιας! Και τα έγραφε χαρτί και καλαμάρι όλα(!) στην γκόμενα. Πλήρη αναφορά για τις διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις της Ελλάδος.

Βασιλιάς, σου λέει! Μετά το θάνατό του, στα 55, σα σήμερα 11 Ιανουαρίου, το 1923 η Πάολα Λοτέρο τον έβγαλε στο κλαρί. Έδωσε στη δημοσιότητα τις προς αυτήν επιστολές του Κωνσταντίνου, που έγιναν βιβλίο στην Αγγλία, την Γαλλία και την Ιταλία.

Διαβαστε ακομα:

Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΟΥΤΑΝΙΑ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ... ΕΛΛΑΔΟΣ!